Na vjeri u Boga zasniva se postojanost srpskog naroda

0

SREMSKI KARLOVCI – Vjera u Boga je ono na čemu se zasniva zdravlje i postojanost srpskog naroda, rekao je danas NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije u Sremskim Karlovcima gdje prisustvuje proslavi stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije.

Bez vjere, kako je istakao, srpski narod nije ono što jeste, bez vjere ne postoji.

„Može biti da se kreće, ali po definiciji apostola Pavla, kao okrečen grob, tj. kreće se, bitiše, ali ne daje plodove u skladu sa darovima koje je dobio od Boga. Zato naš narod jeste u našoj Crkvi. Gde god ima Crkve ima i naroda, ima i jedinstva“, rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh Porfirije u besjedi je istakao da je Jevanđelje Hristovo za nas sistem vrijednosti po kojem se živi, saopštila je SPC.

„To je večni sistem vrednosti, niti staromodan niti moderan, uvek savremen, večan, neprolazan. Dakle, braćo i sestre, neophodna je vera u to da Gospod može učiniti čudo. Neophodna je naša želja, naša sloboda i već smo oslobođeni od svake bolesti i svakog greha. Vera je ono na čemu se zasniva i zdravlje i postojanost našeg naroda – vera u Gospoda“, istakao je patrijarh.

On je naveo da se ljudi često osjećaju da su usamljeni, da nemaju drugog, da nema ko da pomogne, jer su usmjereni na sebe.

„Dakle, mi smo egoisti, najčešće zatvoreni u sebe svojim egoizmom. Ne postoji za nas drugi čovek, druga porodica, drugo selo, drugi grad, drugi narod, druga država, i tako redom. Bog je Bog svih. Jasno je Sveto Pismo: Čovek je stvoren po slici i prilici Božjoj. Svaki čovek! Dakle, braćo i sestre, zasigurno smo doprineli što nema čoveka“, rekao je patrijarh.

On je dodao da su se danas sabrali da proslaveo ujedinjenje svih srpskih crkvenih oblasti, dotad u različitim statusima i jurisdikcijama, u jednu i jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Patrijarh je tim povodom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u u Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Sremskim Karlovcima, jednoj od tri katedre patrijaraha srpskih.

U podne je na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve započela svečana akademija, veoma bogat kulturno-umetnički progam na kome su nastupili eminentni crkveni horovi, najbolji srpski dramski umetnici, kulturno-umetnička društva i učenici Bogoslovije „Sveti Arsenije“ iz Sremskih Karlovaca.

U Sremski Karlovcima danas je počelo i majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

(www.palelive.com / Srna / Foto: SPC)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare