Na Veliku subotu osnivanje Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osnivačka skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo oko 4.500 mladih vojnika, a oko 250 ugradilo živote u temelje Srpske, biće održana 27. aprila u Istočnom Sarajevu, rekao je Srni predsjednik Inicijativnog odbora Predrag Aćimović.

„Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske bila je najmlađa brigada u sastavu Vojske Srpske, uglavnom sastavljena od golobradih regruta iz svake opštine u Republici Srpskoj koji su većinom imali po 18 godina života kada su stali na branik otadžbine“, istakao je Aćimović.

Aćimović je rekao da je nakon gotovo četvrt vijeka pokrenuto formiranje udruženja čiji je cilj sabornost gardista rasutih po cijelom svijetu i da održi sjećanje na poginule gardiste.

„Jedan od ciljeva je da bude utvrđen tačan broj poginulih i da za sve njih bude podignut centralni spomenik“, naglasio je Aćimović.

„Naš cilj je da bude urađena socijalna karta, završena spomen-soba koja je djelimično urađena u Kalinoviku i da bude urađena monografija brigade“, rekao je Aćimović.

Pripadnici ove najmađe brigade Vojske Republike Srpske, podsjetio je on, učestvovali su na mnogim ratištima – olovskom, bihaćkom, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji „Cerska 93“, Lukavcu, u i oko Srebrenice i Žepe.

Osnivačka skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske biće održana u 12.30 časova na Veliku subotu u svadbenom salonu „N trejd“ u Istočnoj Ilidži.

Skupštini će prethoditi polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak sjećanja na poginule gardiste u 10.30 časova na Vojničkom groblju u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

„Sa vjerom u Boga, za narod, za otadžbinu, za brata gardistu“, iz Inicijativnog odbora pozvali su sve pripadnike ove brigade, porodice poginulih i umrlih gardista, prijatelje i poštovaoce garde da prisustvuju osnivačkoj skupštini Udruženja gardista.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments