На васкршњој радионици д‌јеца са родитељима украшавају јаја

0

На васкршњој креативној радионици у мјесној заједници Станица у општини Пале данас је више од 40 д‌јеце и њихових родитеља разним техникама и методама шарала, бојила и украшавала васкршња јаја, поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Станица Ивица Топић рекао је новинарима да већ 1О година организују радионицу с циљем да д‌јецу уче традицији и обичајима овог краја, те да су ове године нашарали 720 јаја.

„Припремљено је шест пунктова на којима су се д‌јеца учила традиционалном начину бојења јаја, у луковини, шарење травкицама, восак и техника декупаж“, истакао је Топић и додао да ће јаја бити подијељена породицама који немају никога ближњег и њиховим партнерима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да мјесна заједница Станица, осим ове радионице, организује многе спортске догађаје.

Југовић је истакао да би и други требали да се угледају на активности ове мјесне заједнице јер ради добре ствари, поготово у овим тешким временима када су се многе мрачне силе надвиле над српским народом.

Предсједник Скупштине општине Стефан Стајчић похвалио је рад мјесне заједнице Станица и предсједника њеног Савјета Ивице Топића, који организује радионице у којима д‌јеца уче технике шарања васкршњих јаја с циљем очувања и његовања традиције и православне вриједности на којима српски народ почива.

Стајчић је подсјетио да је локална заједница прошле седмице поводом Васкрса реализовала акцију пружања помоћи социјално угроженим породицама и заједно са Центром за социјални рад и савјетима мјесних заједница подијелили 15О прехрамбених пакета.

На шарању јаја пчелињим воском радила је Невенка Лучић, која је навела да је ријеч о старој техници коју је она научила од мајке и баке, те пренијела на своју д‌јецу и унучад.

Мјештанка Кристина Топић навела је да дуги низ година заједно са оцем учествује у организацији васкршње радионице која се одржава на Велики петак, те да је радила технику декупаж, која је по њој много лакша у односу на друге.

На радионици је учествовала и дванаестогодишња Магдалена Фуртула, која је радила технику са травкама.

У нед‌јељу, 5. маја, у мјесној заједници Станица Пале биће организована традиционална „Туцијада“ са почетком у 11.00 часова.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare