Na Trebeviću održan tradicionalni planinarski slet

0

 Više od 100 planinara iz Republike Srpske i regiona učestvovalo je danas na tradicionalnom Sletu planinara na Trebeviću.
Slet je po 13. put organizovalo Planinarsko društvo /PD/ „Trebević“ iz Istočnog Sarajeva.

Slet je otvoren ispred planinarskog doma na Čelini, odakle su planinari krenuli put Dobrih voda te do zapadnog grebena i vrha Trebevića, a ukupna današnja ruta, koja je prilagođena i manje iskusnima, bila je duga oko 12 kilometara uz savladavanje 600 metara visinske razlike.

Član Upravnog odbora PD „Trebević“ Dejan Romić izjavio je Srni da ovogodišnji slet traje od 1. do 3. oktobra i da je to tradicionalni skup koji se organizuje početkom oktobra povodom godišnjice društva osnovanog 12. oktobra 2008. godine.

„Na slet dolazi veliki broj djece, te članovi planinarskih društava iz Republike Srpske i regiona“, istakao je Romić.

Navodeći da je cilj da se okupi što više djece iz osnovnih i srednjih škola, Romić je rekao da je zbog pandemije virusa korona ove godine izostao organizovan dolazak osnovaca, dok je u dogovoru sa Kriznim štabom organizovan dolazak pedesetak srednjoškolaca iz Istočnog Sarajeva.

Romić je objasnio da je ovogodišnja staza nešto duža nego inače kako bi učesnici sleta proveli što više vremena u prirodi, te da je predviđeno jednočasovono zadržavanje na vrhu Trebevića, odakle se po lijepom vremenu, kakvo i danas, pruža odličan pogled na panoramu Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kao i okolne planine.

„Potom slijede spust, ručak i druženje, a naši gosti sutra mogu obići druge dijelove Trebevića, Jahorinu, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Sarajevo“, dodao je Romić.

On je rekao da je PD „Trebević“ osnovano 2008. godine pošto do tada nije bilo planinarskog društva u donjem dijelu grada Istočnog Sarajeva i da konstantno broji 100 do 120 članova, što ga svrstava na treće po brojnosti društvo.

„Organizujemo izlete po planinama u Republici Srpskoj i BiH, ali i šire, radimo na marktiranju planinarskih staza na Trebeviću koji nam je `matična` planina, te održavamo planinarski dom Čelina, a jedan od najvažnijih aktivnosti je rad sa djecom i omladinom“, istakao je Romić.

Potpredsjednik PD „Trebević“ Mileva Radović rekla je da na današnjem sletu učestvuje više od 10 planinarskih društava i da staza nije pretjerano zahtjevna, tako da mogu učestvovati i djeca, kao i stariji planinari.

Učešće na sletu uzelo je i dvadesetak članova PD „Javorina“ iz Pala, a član ovog društva Novica Koroman kaže da im je to 10. učešće na tradicionalnom planinarskom druženju na Trebeviću.

„Imamo jako dobre odnose sa PD `Trebević` i uvijek se rado vraćamo ovoj planini“, rekao je Koroman, dodavši da su ovakvi događaji prilika za druženje i upoznavanje.

Današnja ruta, prema njegovim riječima, lagana je do srednje teška i odlična je za one koji prvi put učestvuju i uključuju se u planinarstvo.

„Kretaćemo se rubovima i najljepšim dijelovima Trebevića, a dio današnje staze napravili su austrijski inženjeri za potrebe šetnje ondašnje aristokratije. Taj dio staze nosi naziv `princeza` i vjerujem da je jedna od najljepše uređenih staza u BiH“, zaključio je Koroman.

Ana Veletić iz Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ došla je sa pedesetak drugara iz škole.

„Skoro svake godine učestvujemo i uvijek bude lijepo“, rekla je Veletićeva, konstatujući da je današnji lijep dan dodatno uljepšao šetnju planinom i druženje.

Najmlađi učesnik današnjeg pohoda bio je dvogodišnji Matej Samouković.

Dvogodišnji Matej popeo se na vrh Trebevića

Dvogodišnji Matej Samoukovića uspješno se danas popeo na vrh Trebevića /1.629 metara/ u okviru planinarskog sleta.
Ovu izuzetnu tešku stazu Matej je prešao za četiri časa sa svojim ocem Brankom.

NJegov otac kaže da je Matej skoro više od trećine staze hodao, dok je ostatak morao da ga nosi.

„Najveći problem bio je oko 14.00 časova pred Planinarskim domom `Jure Franko`, što je posljednja etapa za uspon na vrh. Tada je Matej rekao da mu se spava, pa sam morao da ga nosim. Ipak, do vrha se probudio i nastavio sam“, rekao je Branko Samouković.

On naglašava da je bio iznenađen težinom ove etape, ali da je, ipak, uspio sa sinom da se popne vrh Trebevića.

Branko je naveo da je i njegova supruga imala želju da učestvuje u usponu na Trebević, ali da je, ipak, u devetom mjesecu trudnoće.

Planinarsko društvo „Trebević“ Istočno Sarajevo organizuje danas i sutra 13. Slet planinara.

Prema programu, sutra je zatvaranje sleta i ispraćaj gostiju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare