Na stazama uspjeha

0

Skijaš Marko Rudić, jedan je od najtalentovanijih sportista sa područja našeg grada. Njegovi uspjesi su veliki, a medalje brojne. Najveći uspjeh sigurno je ostvareni rezultat na ZOI u Vankuveru, kada je završio trku na 36. mjestu od 105 takmičara koji su krenuli sa starta.

Marko je rođen 17.01.1990. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu je završio u Palama, a školovanje je nastavio u Ljubljani, gdje je trenutno 2. godina na Fakultetu za sport.

„Prve „korake“ na skijama sam napravio sa svojim pokojnim tatom Darkom na Jahorini. On je glavni “krivac” zašto sam se ja obreo u ovom sportu. Prenio mi je svu svoju ljubav, znanje i umijeće. Sa slika vidim, da sam već kao beba bio na skijama koje će me kasnije pratiti kroz moje odrastanje, i na kraju odvesti na mjesta o kojima sam mogao samo da sanjam. Sa tri godine sam se spuštao niz najstrmije padine Jahorine, bez ikakvog straha, praćen osjećajem potpune slobode i zadovoljstva. Ja uvijek kažem da sam imao sreću što sam rođen u skijaškoj porodici i što je logičan slijed okolnosti bio da taj sport izaberem kao sport broj 1. Iskreno, ne znam da li sam i imao puno izbora. Podrazumijevalo se da zimi svaki dan idem na skijanje. Naravno, u početku sam skijao najviše zbog druženja. Medalje mi i nisu bile toliko važne, jer sam ih sa svakog takmičenja donosio. Uglavnom zlatna, ali tu je bilo i po koje srebrno i bronzano odličje”, kaže Marko.

Rudić je oduvijek imao velike snove, koje je uspio ostvariti. Uz dosta rada, truda, talenta, ali i volje, ciljevi se mogu postići.

„Sjećam se i svog prvog intervjua pred kamerama, kada sam izjavio da je moj san da odem na Olimpijske igre, i da mi je uzor Alberto Tomba, koji je tada bio najbolji slalomaš. Mojim drugovima iz razreda je to bio dobar povod za ismijavanje sljedećih par dana. Nije mi bilo svejedno, ali kada nešto jako želite, ne smijete odustati na prvoj prepreci. Nedugo nakon toga, upoznao sam Tombu na Svjetskom prvenstvu za mladje kategorije “Pinocio” Abetone, gdje sam se slikao sa njim. Tada mi je, uz osmijeh, rekao:“Još malo pa kao ja“. Po prvi put sam uvidio da su svi ti najbolji skijaši, obično i dobri ljudi, da nisu umišljeni, i da cijene uspjehe dosta mlađih skijaša koji tek stasavaju i pred kojima predstoji dugačak put do rezultata“, prisjeća se svojih početaka mladi sportista.

Na tom putu, finansijska podrška je veoma bitan segment kako bi se mogla ispratiti takmičenja. Stipendiju je primao od Ministarstva za sport RS, u dva navrata. Jednokratna sredstva za potrebe priprema i takmičenja je primio od Smučarskih saveza RS i BIH, Opštine Istočno Novo Sarajevo kao i grada Istočno Sarajevo, SK „Istočno Sarajevo“. Kontinuiranu podršku ima od strane svog kluba SK „Jahorina-Ski“.

Takmičarsku karijeru je počeo u SK „Željo“ Istočno Sarajevo, a nastavio u SPD „Jahorina“, SK „Jahorina- Ski“. Trenutno je član SK „Istočno Sarajevo“.

„Jedno vrijeme sam bio i član slovenačkog kluba Sk „Alpetour“. O tom vremenu i ljudima koji su me tamo prihvatili mogu da kažem samo riječi hvale. Prijateljstva tad započeta i danas traju.

Odluka za odlazak u Škofiju Loku predstavlja prekretnicu u mom skijanju. Istakao bih veliku podršku svoje majke Biljane, kao i pokojnog trenera Dobroslava Šuka, koji mi je dao smjernice u mom daljem radu. Iskreno, mislim da mu se nisam nikad dovoljno zahvalio na svemu što je uradio za mene. Jedan veliki čovjek i sportski radnik, koji je gledao više da učini dobra drugima nego samom sebi, što mogu potvrditi njegovi prijatelji i poznanici“, navodi Rudić.

Priznanja u vidu titula i medalja za njegov talenat su brojna. Marko je već 10 godina član svih selekcija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine počevši od dječije, preko juniorske do seniorske. Član je seniorske „A“ reprezentacije od 2005. godine. Prvak je Jugoslavije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u svim mlađim kategorijama. Na nezvaničnom prvenstvu Svijeta za djecu u Italiji 2003. godine osvojio je 6. mjesto. U svojoj prvoj juniorskoj sezoni 2005. godine po broju osvojenih bodova zauzeo je 8. mjesto u svijetu u svom godištu po zvaničnoj listi (FIS-e) Svjetske smučarske asocijacije. Šampion je BiH u sezoni 2007/2008. u slalomu. Istu titulu na nivou BiH u slalomu i veleslalomu ponio je i u sezonama 2008/2009., 2009/2010. Najbolji je junior u BiH u periodu od 2005. do 2010. godine. Nastupao je na Svjetskom juniorskom prvenstvu i Olimpijadi mladih u Španiji. Na Svjetskom prvenstvu u alpskom smučanju u Val d Isere u Francuskoj zauzeo je 32. mjesto u slalomu čime je ostvario najbolji plasman u toj disciplini u BiH do sada. Na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu 2011. godine osvojio je 47. mjesto u veleslalomu. Jedan od najbitnijih rezulteta je pomenuto 36. mjesto od 105 takmičara na ZOI „Vankuver“ 2010. godine“. To je bio najbolji plasman od svih takmičara koji su nastupali za BIH. Trenutno je kvalifikovan za OI Sochi 2014. Od međunarodnih takmičenja, nastupio je na 10 nacionalnih šampionata, 42 međunarodne trke i mnogim drugim.

Za postizanje ovih impesivnih rezultata, potrebno je mnogo truda i rada.

„Odricanja su bila velika, jer tokom cijele godine, zbog treninga, takmičenja i ostalih obaveza, bio sam odvojen od porodice, prijatelja, škole. Sa druge strane sve te napore je trebalo i fizički izdržati. Moj boravak na skijanju, nije rekreacija kako to većina doživljava, već je to moja obaveza. To je posao koji moram izvršavati od momenta kada ustanem pa do odlaska u krevet, što je tačno definisano zadatim programom“, objašnjava mladi skijaš.

Marko je veliki dio svog vremena posvetio skijanju, ali uvijek uspije pronaći vremena i za opuštanje.

„Moj kondicioni trener, Ibrahim Krehić, je jedne prilike rekao: „Ti si rođen za sport, kojim god da si se bavio ostvario bi rezultat“. Ja sam odabrao skijanje. Ipak, u slobodno vrijeme volim da igram tenis. Takođe, sviram gitaru, to mi dođe kao anti-stres u vrijeme kada učim za ispite. Pomalo se bavim fotografijom i alpinizmom. Kada sam u Palama, koristim priliku da provodim više vremena u krugu porodice, prijatelja i djevojke“, naveo ja na kraju Rudić.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare