Na Savindan uručenje „Velike nagrade Ivo Andrić“ Mihailoviću i Jahini

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu na Savindan, 27. januara biće uručena značajna internacionalna „Velika nagrada Ivo Andrić“ ovogodišnjim laureatima – Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini.

Nagrade će biti uručene u 12.00 časova.

Prema odluci žirija, koji su činili Jovan Delić, Želidrag Nikčević i Muharem Bazdulj, Mihailović je dobitnik nagrade za životno djelo, a Jahina za knjigu „Djeca Volge“.

Nagrade će im uručiti direktor Andrićevog instituta, proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, a ceremoniji će prisustvovati i neki od prethodnih laureata ove nagrade.

Andrićev institut u Andrićgradu je „Veliku nagradu Ivo Andrić“ ustanovio 2015. godine, koja se već tradicionalno uručuje 27. januara na Savindan.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije – za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi i za najbolju knjigu objavljenu u Republici Srpskoj i Republici Srbiji u godini za koju se Velika nagrada dodjeljuje.

Dobitnici „Velike nagrade Ivo Andrić“ 2016. godine bili su Matija Bećkovića za životno djelo i ukupan doprinos srpskoj književnosti, za objavljenu knjigu „Tri poeme“ i Vladimir Kecmanović – za roman „Osama“.

Naredne 2017. godine Dušan Kovačević bio je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo „Hipnoza jedne ljubavi“, a Zahar Prilepin za roman „Obitelj“ i knjigu pripovjedaka „Sedam života“.

Bora Đorđević je 2018. godine dobio ovo značajano priznanje za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji za knjigu poezije „Pusto ostrvo“, dok je Ju Hua dobitnik nagrade za životno djelo za 2017. godinu i za cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana „Živjeti“ /2014/, „Zapisi o prodavcu krvi“ /2014″ i „Sedmi dan“ /2017/.

U Andrićevom institutu na Savindan 2019. godine Goranu Petroviću dodijeljena je Velika nagrada za životno djelo, povodom njegovog cjelokupnog proznog stvaralaštva, a Rajku Petrovu Nogu za najbolju knjigu, pjesničko djelo „Sonet i smrt“.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Republike Srpske i Republike Srbije da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Svoje naučne rezultate iz oblasti društvenih i humanističkih nauka ostvaruje kroz rad četiri odjeljenja – za književnost, srpski jezik, istoriju i Odjeljenja za film i medije.

(www.palelive.com/Srna)