Na Sajmu zapošljavanja predstavilo se 15 kompanija

0

Sajam zapošljavanja u Istočnom Sarajevu posjetilo je nekoliko stotina studenata, a predstavilo se 15 kompanija iz cijele BiH.

Predsjednik Udruženja studenata elektrotehnike Evrope Lokalni komitet /EESTEC LK/ Istočno Sarajevo Luka Ždrale istakao je da su zadovoljni odzivom kompanija koje su se predstavile na Sajmu.

„Cilj Sajma je da dovedemo studente u kontakt sa firmama kako bi, nakon završetka studija, lakše mogli da dođu do zaposlenja, a tokom studiranja do eventualnih stipendija određenih kompanija“, izjavio je Ždrale novinarima.

On je napomenuo da Sajam traje od 18. maja i danas se završava, te da je bilo i nekoliko prezentacija određenih kompanija.

Dekan ETF-a Božidar Popović istakao je da je ovaj sajam prilika da privrednici upoznaju studente o djelatnostima koje obavljaju kako bi im omogućili da odrade praksu i da se upoznaju sa samim procesom rada.

„Nama je jako bitno da naši studenti tokom studiranja mogu da dobiju dodatna znanja, da steknu radne navike, kako bi se što lakše zaposlili. Kroz ovakve akcije i preko prakse, naši studenti brzo dolaze do posla, jer se upoznaju sa privrednicima, njihovim rukovodiocima koji tako imaju šanse da od velikog broja naših studenata odaberu kadar koji njima odgovara“, rekao je Popović.

On je izrazio nadu da će ovaj sajam zaživjeti i najavio da će ga možda organizovati i na jesen kako bi što više privrednika dovodili na visokoškolske ustanove, a studentima pružili mogućnost da kroz ostvarene kontakte brzo dođu i do prvog posla.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić naglasio je da ovaj grad u potpunosti ispunjava uslove koji su mu dati nazivom univerzitetski, jer fakulteti u njegovom sastavu čine sve da taj status bude jači i snažniji.

Ćosić je naveo da je ovaj sajam u organizaciji ETF-a i studentske organizacije veoma značajan i u funkciji pokazivanja budućim, ali i trenutnim studentima, da se nakon studiranja lako može doći do posla, te da diploma i znanje koje steknu vrijedi i da će im omogućiti da u životu rade ono za šta su se školovali.

On je istakao da mu je drago što su kompanije pokazale veliko interesovanje za studente sa završnih godina.

„Mislim da studenti ETF-a nemaju razloga da brinu kako oni koji sada završavaju tako i oni koji će u narednih 10 do 15 godina upisivati ovaj fakultet. Mislim da će ove kompanije koje su se danas predstavile biti još snažnije i da će da napreduju“, rekao je Ćosić i čestitao za organizaciju Sajma.

Student treće godine Mašinskog fakulteta Rade Rikić istakao je da su se na Sajmu predstavile različite firme, a organizovane su i pojedinačne prezentacije i studenti su mogli da saznaju nešto više o mogućnostima gdje mogu da nađu posao.

„Nadam se da će to studentima dati dodatni motiv da uče i da se obrazuju, jer u BiH ima radnih mjesta za one koji su dobri u svojoj struci“, naveo je Rikić.

Student ETF-a Predrag Gajić ukazao je da je Sajam prilika da se ostvari neki kontakt sa predstavnicima kompanija, da se upoznaju o onome što te kompanije nude, a što može uticati i na odluku šta bi voljeli da rade u budućnosti nakon studija.

Sajm je EESTEC LK Istočno Sarajevo u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Sajam zapošljavanja je organizovan i uz podršku Mašinskog i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i opštine Istočno Novo Sarajevo i grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare