Na saboru učestvuje 18 kulturno-umjetničkih društava

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na 11. Saboru srpskog izvornog stvaralaštva koji je prije tri dana počeo u Istočnom Sarajevu i traje do 10. septembra, nastupiće 15 kulturno-umjetničkih društava Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, te po jedno društvo iz Šipova, Srebrenice i Brčkog.

Predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva /SPKD/ „Vojkovići“ Ranko Skakavac rekao je na današnjoj konferenciji povodom Sabora da će u petak, 8. septembra, u bratskoj opštini Trnovo gostovati Kulturno-umjetničko društvo „Ilićka“ iz Brčkog.

„U Trnovu će nastupiti i legende epske pjesme i gusala Saša Laketić, Boško Golijan i Kosta Plakalović, a predviđeni su i nastupi SPKD `Vojkovići` sa njegovim sekcijama“, naveo je Skakavac.

On je istakao da će u subotu, 9. septembra, ispred Crkve u Vojkovićima biti održana smotra folklora, na kojoj će nastupiti kulturno-umjetnička društva sa prostora Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

„Nakon njihovog nastupa, biće održano narodno veselje za sve prisutne. Generalni sponzor ove manifestacije je opština Istočna Ilidža“, naglasio je Skakavac.

U nedjelju, 10. septembra, biće održan takmičarski dio izvornog narodnog pjevanja, a do sada su prijavljena 82 društva, od kojih su mnoga konkurisala za sveukupnog pobjednika.

Sveukupni pobjednik Sabora mora da učestvuje u tri elementa takmičenja – da predstavi literarni rad o određenoj temi, napravi scenski prikaz, te da se predstavi sa dobrom pjesmom.

Skakavac je istakao da će učesnici u nedjelju do 11.00 časova doći na sportski stadion u Vojkovićima, gdje će biti organizovana smotra, odakle će defile krenuti do crkve u Vojkovićima.

„U 12.00 časova biće položeno cvijeće ispred spomen-kapele i nakon toga će početi takmičarski dio programa. Imamo prijavljene delegacije iz Srbije, Rusije i Bugarske koje će prisustvovati ovom defileu i takmičenju“, dodao je Skakavac.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović zahvalio je sponzorima koji godinama prepoznaju ovu manifestaciju kao značajnu ne samo za opštinu Istočna Ilidža, nego i za grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku.

Božović je istakao da je Sabor ove godine dobio „širu međunarodnu dimenziju“ jer u njemu učestvuju gosti sa područja bivše Jugoslavije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare