Na Saboru izvornog pjevanja 25 grupa iz Srpske, Srbije i Crne Gore

0
Peti Sabor izvornog pjevanja

Peti Sabor srpskog izvornog pjevanja okupio je večeras na Palama 25 pjevačkih društava i izvornih grupa iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore kao i brojne posjetioce.

Saborovanje je održano u Kulturnom centru Pale, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva /KUD/ „Mladost“, a pratnju u nastupima im je pravilo Guslarsko društvo „Starina Novak“ iz Pala.

Umjetnički rukovodilac KUD-a „Mladost“ sa Pala Mladen Krsman rekao je da tradicionalno muška i ženska izvorna grupa organizuje ovaj vid saborovanja.

„Svi ovi susreti se odvijaju po principu `pamti pa vrati` pa tako i naša grupa uzvrati gostoprimstvo mnoštvu grupa gdje zajedno putujemo i družimo se. Sve su to prijateljstva koja traju desetinama godina“, naveo je Krsman.

On je dodao da je večeras nastupilo 25 izvornih grupa sa Sarajevsko-romanijske regije, Srbije i Crne Gore, te da se svake godine pojavi neka nova grupa.

Nikola Erić, član izvorne pjevačke grupe „Mladost“ iz Pala, jedne od najstarijih u Republici Srpskoj, kaže da mlade generacije sve manje razumijevanja i volje imaju za njegovanje srpske izvorne pjesme.

„Naša ženska i muška izvorna pjevačka grupa je na najbolji način pronijela tradiciju izvorne romanijske pjesme u svim krajevima Srpske, Srbije i Crne Gore i time se ponosimo, ali je danas sve manje onih koji hoće pomoći naš odlazak na nastupe“, rekao je Erić.

Na Saboru nastupale su izvorne grupe „Slavija iz Istočnog Novog Sarajeva, „Zagorani“ iz Kalinovika, „Sretenje“ iz Rogatice, „Plavi neveni“ iz Foče „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Ilićka“ iz Brčkog, „Vojkovići“ iz Istoče Ilidže, „Ognjište“ iz Foče, „Milenko Đukić“ iz Bijeljine, „Vrelo“ iz Čajniča, „Ostroški Vasilije“ iz Rogatice i „Crepoljsko“ iz Istočnog Starog Grada.

Zatim grupe „Potkovač“ iz Pljevalja – Crna Gora, „Biseri Moravice“ iz Ivanjice -Srbija, „Starina Novak“ iz Mokrog, „Sokočani“ iz Sokoca, „Borićani“ iz Borika – Rogatica, „Srđan Knežević“ iz Istočnog Sarajeva, „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, „Radoje Jamina“ iz Višegrada, „Planinke“ iz Pala, „Zlatne ruke“ iz Istočnog Sarajevo i Muška i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mladost“ iz Pala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare