Na Romaniji ove godine slab prinos meda

1
Na Romaniji ove godine slab prinos meda

SOKOLAC – U sokolačkom Udruženju pčelara “Glasinac”, koje ima oko 120 članova, ove godine se ne mogu pohvaliti prinosom meda zbog kiša koje su omele pčelinju pašu, rekao je Srni predsjednik Udruženja Slaviša Marić.

On kaže da je početak sezone bio dobar, ali su kiše krajem proljeća i početkom ljeta učinile svoje i uticale da livadskog meda bude vrlo malo.

Marić je naveo da je ove godine bilo prirodnog rojenja koje se nije moglo spriječiti zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

“I u drugom dijelu sezone se ne nadamo značajnijem povećanju, jedino se može očekivati da bude više šumskog meda ukoliko `zamedi šuma`”, istakao je Marić.

On je u prvom vrcanju meda, kako kaže, imao prinos od oko šest kilograma po pčelinjem društvu, što je lošije nego lani.

Marić u svom pčelinjaku ima oko 60 društava i procjenjuje da će ove godine pčelari na području Romanije imati prinos od pet do 10 kilograma meda po košnici.

On kaže da će najvjerovatnije cijena meda ostati na prošlogodišnjem nivou – 20 KM po kilogramu.

Prema njegovim riječima, ove godine jedino su bolje prošli pčelari koji su selili društva na pašu u niža područja, gdje su imali bolje prinose meda od bagrema.

Pčelar Dragiša Kovačević rekao je Srni da su rijetka vremena kao ovo da od Vidovdana prihranjuju pčele, jer nema unosa zbog jakih kiša koje su sprale nektar i polen, pa je “ova godina za prinos meda katastrofalna”.

On je istakao da se pribojava da pčele neće moći da obezbijede dovoljno meda ni za svoju ishranu, što će povećati troškove pčelarima za prihranjivanje društava.

Kovačević na svom imanju u selu Parževići kod Sokoca ima 90 košnica od kojih ove godine ne može očekivati prinos, za razliku od prošle kada je dobio oko 700 kilograma meda, a samo tri godine ranije je od gotovo istog broja društava dobio tri tone meda.

Sokolačko Udruženje pčelara “Glasinac” osnovano je prije 15 godina, a danas od ukupno 120 članova, aktivno je 70 pčelara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Драги наши пчелари част изузецима али Вас има много превараната.
Подваљујете људима мед из Семберије као романијски мед, кошнице држите као декорацију а мед на столовима од сунцокрета и уљане репице на Романији!!!!????????
Поштени пчелари би требали дићи глас против оваквих превара јер није народ ”глуп”.