Na pokloničko putovanje krenulo 20 Sokočana

0
Na pokloničko putovanje krenulo 20 Sokočana

SOKOLAC – Grupa od 20 poklonika jutros je pošla pješice na put dug 230 kilometara od Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu do Manastira Ostrog.

Oni planiraju da stignu u Manastir Ostrog 11. maja, gdje će prisustvovati večernjoj službi i pokloniti se moštima Svetog Vasilija Ostorškog.

Vođa ovog puta i jedan od inicijatora prvog putovanja Dejan Elez rekao je Srni da su ovogodišnje putovanje, poklonici sa Sokoca posvetili poginulim srpskim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sahranjenim na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu „Mali Zejtinlik“.

„Pomolili smo se jutros za duše poginulih srpskih boraca u crkvi Svete Petke u Vojničkom spomen-groblju, a isto ćemo učiniti u molitvi Svetom Vasiliju Ostroškom. Na ovaj način želimo da im se zahvalimo za sve ono što su učinili za Republiku Srpsku da bi mi danas mogli da živimo mirno“, rekao je Elez.

On je istakao da će njihova ekipa u ovoj godini brojati ukupno 27 poklonika nakon što im se pridruže prijatelji iz Rogatice i Foče. Elez je istakao da iz Sokoca putuje pet djevojaka i da će se grupi pridružiti još dvije u Rogatici.

Sokočanka Nikolina Čolaković /19/ pridružila se grupi poklonika prvi put i vjeruje da će istrajati na putu dugačkom 230 kilometara.

„Imala sam želju već duže vrijeme da pođem na ovo pokloničko putovanje u Manastir Ostrog i evo ove godine stekli su se uslovi da krenem i nadam se s Božijom pomoći da ću istrajati u tome“, kaže Čolakovićeva.

Grupa poklonika krenula je na put nakon molitve u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu i blagoslova koji su dobili od protojereja stavrofora Mladena Vidakovića.

Na Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu sahranjeno je 958 srpskih boraca poginulih na području sarajevskih opština koje su do potpisivanja Dejtonskog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments