На подручју града 33 д‌јеце и младих има дијабетес

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Удружење родитеља и пријатеља д‌јеце дијабетичара „Побиједимо дијабетес“ из Источног Сарајева организовало је данас, поводом Свјетског дана борбе против шећерне болести, бесплатно мјерење глукозе, крвног притиска и липида.

Предсједник Удружења и мајка д‌јевојчице обољеле од дијабетеса типа један Данијела Панџић изјавила је новинарима да су грађани имали прилику и да добију корисне информације и савјете како за дијагностику, лијечење, тако и за спречавање настанка овог обољења.

Она је навела да у Удружењу тренутно има 33 д‌јеце и младих која болују од дијабетеса, али да је тај број вјероватно и већи, јер и даље има родитеља који не желе да се експонирају.

„Због наше д‌јеце смо ту и трудимо се на све могуће начине да им олакшамо живот. Инсулин је откривен, још нема лијека за дијебетес, али надам се да ће се у наредним годинама доћи до тога“, рекла је Панџићева.

Она је додала да за особе које су обољеле од дијабетеса типа један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

„То је вјечита борба са вјетрењачама. Када говоримо о д‌јеци обољелој од дијабетеса, то је 24 часа контрола свега што поједу и попију, али су она дисциплинована и научила су да могу да живе нормалан живот“, рекла је Панџићева.

Она је додала да њена тринаестогодишња кћерка, осим редовног школовања, тренира карате, иде на фолклор и има срећно д‌јетињство као и друга д‌јеца.

Д‌јевојчица Жана Панџић каже да је открила да има дијабетес на данашњи дан 2016. године и додаје да инсулинску пумпу има већ пет година.

Тема обиљежавања Свјетског дана шећерне болести 2021-2023. године је доступност здравствене заштите, а фокус ове године је на доступности едукације о дијабетесу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare