Na platnu “Bitlsi” i “Folcika”

0

ZVORNIK – Na platou “Kasina” u Zvorniku danas je predstavljen rad slikarske radionice “Paleta” i Koalicije “Za pozitivan Zvornik” pod nazivom “Šta predrasude ne vide”.

Članovi “Palete”, koji od 3. do 7. avgusta relizuju Likovnu koloniju kao dio “Zvorničkog ljeta”, u okviru OEBS-ovog projekta “Sprečavanje incidenata motivisanih predrasudama” oslikavaju vremeplov na platnu dužine deset metara.

Osnivač “Palete” Jovo Lalić rekao je da su se odlučili “vratiti u šezdesete godine /20. vijeka/” i da su na platnu naslikani “Bitlsi” i automobil “folcika”, jedno od najprodavanijih automobila svih vremena.

“Znamo šta predrasude vide, ali pitanje je šta je to što predrasude ne vide i ne žele da vide. Iz tog razloga vraćamo se u srećne šezdesete, to su godine mira na planeti, a i sam DŽon Lenon pronosio je poruku protiv nacionalne i rasne netrpeljivosti”, pojasnio je Lalić.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji je prisustvovao prezentaciji projekta, poručio je da su ovakvi događaji prilika da se svi, a prije svega mladi, oslobađaju predrasuda i da svoje mišljenje o bilo čemu donose tek nakon što se o nečemu dobro upoznaju.

Službenica za odnose sa janošću kancelarije OEBS-a u Tuzli Danica Pelemiš Subotić rekla je da se projekat provodi u 15 opština u BiH s ciljem da se javnosti predstave načini prevencije neželjenih incidenata u zajednici isticanjem pozitivnih vrijednosti, kao što su tolerancija i suživot.

Ognjen Domuz iz Zvorničkog urbanog udruženja mladih, koje je jedna od članica Koalicije “Za pozitivan Zvornik”, rekao je da je Koalicija formirana u sklopu OEBS-ovog projekta “Sprečavanje incidenata motivisanih predrasudama” u okviru kojeg se i realizuje i performans “Šta predrasude ne vide”.

Koalicija, koju čini 13 zvorničkih nevladinih organizacija, omladinskih organizacija, podmladaka političkih partija, vjerskih zajednica i medija, zaključila je da u Zvorniku nema krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda, te da je dobro da su zato napravili projekat kojim će pokazati i da ne treba da ih bude.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments