Na Palama sutra obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0

Na Palama će sutra biti obilježena odbrana Sarajevsko-romanijske regije, za koju je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu život dalo 4.156 boraca Vojske Republike Srpske.
Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da to nije bila bitka, već da su tokom cijelog odbrambeno-otadžbinskog rata muslimanske jedinice napadale položaje Vojske Republike Srpske /VRS/, nastojeći da spoje svoje korpuse.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora, naveo je da je Sarajevsko-romanijski korpus tokom rata imao od 15.000 do 18.000 boraca, te da je bilo ukupno 35 većih ofanziva koje je VRS odbila.

„Posljednja i najveća je bila u ovom periodu 1995. godine, kada je ukupno 46.000 neprijateljskih vojnika iz pet muslimanskih korpusa napalo jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je tada imao oko 13.000 boraca. U pomoć su mu stigle jedinice Hercegovačkog korpusa sa ukupno 3.000 vojnika, te Drinskog korpusa sa ukupno 1.000 vojnika“, naveo je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je, prema pisanju američkih analitičara, u ovoj ofanzivi VRS imala 200 poginulih i 600 ranjenih boraca, a na muslimanskoj strani je bilo oko 1.000 poginulih i oko 3.000 ranjenih.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Radomir Graonić rekao je da će sutra u 9.00 časova u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama biti služena sveta liturgija i parastos.

U 11.00 časova na Trgu Republike kod Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata biće služen pomen, a u 11.05 časova planirano je polaganje vijenca i cvijeća.

Graonić je rekao da je u 11.15 časova na Studentskom trgu predviđeno obraćanje zvaničnika, a u 11.30 časova umjetnički program.

On je naglasio da će i ovaj događaj biti obilježen u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Prema podacima starješina Sarajevsko-romanijskog korpusa, posljednja neprijateljska ofanziva kodnog naziva „Tekbir“, bila je organizovana 1995. godine i u njoj je angažovano 46.000 vojnika takozvane Armije BiH, nasuprot Sarajevsko-romanijskom korpusu koji je imao oko 17.500 boraca.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj oblasti, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići.

Kao simbol otpora, na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi više 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare