Na osam imanja oboljelo 11 ovaca

0

Na području opštine Pale od bolesti plavog jezika oboljelo je 11 ovaca na osam imanja, rekao je Srni direktor Veterinarske stanice „Zoo-vet“ Pale Branislav Galić.

On je istakao da je 30. avgusta laboratorijskim metodama u Veterinarskom institutu Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Banjaluci utvrđeno prisustvo bolesti kod pet životinja na tri imanja u ruralnim dijelovima opštine Pale, dok su protekle sedmice registrovali još šest slučajeva oboljevanja životinja na pet imanja.

„Prošle sedmice imali smo nove slučajeve i od sedam uzetih uzoraka na pet imanja bilo je šest pozitivnih životinja na ovu bolest“, kaže on.

Galić je naglasio da su počeli ispitivati i krave na ovim imanjima i prema preliminarnim rezultatima ima i zaraženih goveda, ali još nije dobio pisani nalaz pa ne može dati više podataka.

On naglašava da su kod ovaca izraženiji klinički simptomi – šepanje, promjene na usnoj šupljini, pojava sline, otok glave, prestanak uzimanja hrane i preživanja.

Galić kaže da od tri do 30 odsto oboljelih životinja ugine, a na području Pala su već dvije ovce uginule.

On naglašava da se bolest plavog jezika nalazi na „A“ listi Svjetske organizacije za zaštitu životinja, a uzročnik je virus. O pojavi ove bolesti obaviješteno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i nadležne institucije Republike Srpske i BiH.

„Preduzete su osnovne mjere, da se izdvoje bolesne životinje od zdravih, sumnjive da ispitamo putem krvi, a vlasnicima smo preporučili da okupaju životinje repelentima koji štite od insekata pošto bolest prenose najčešće komarci, a može i krpelj i obad“, napomenuo je on i dodao da se bolest prenosi ubodom inspekata sa zdrave na bolesnu životinju.

Prema njegovim riječima, vlasnici treba da okupaju životinje, stave inspekcide u štale i torove, kao i zaštitne trake protiv insekata.

„To su prve mjere koje treba preduzeti, a sve bolesne životinje će se, prema postojećem Pravilniku, vjerovatno morati uništiti“, istakao je on.

Bolest plavog jezika nije zoonoza, što znači da ljudi ne oboljevaju, ali bolest stvara velike ekonomske gubitke.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare