Na Muzičkoj akademiji UIS-a održan Dan otvorenih vrata

1

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovala Dan otvorenih vrata kako bi se budući studenti upoznali sa resursima Akademije i profesorima, a mogli su i da pristupe polaganju „probnog“ prijemnog ispita na željenim predmetima.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža rekla je novinarima da prvi upisni rok za dva studijska programa na Akademiji uglavnom bude u prvoj sedmici jula, a drugi u septembru.

„U vokalno-instrumentalnom programu imamo osam smjerova – klavir, harmonika, solo pjevanje, violina, viola, violončelo, flauta i gitara. Na muzičko-pedagoško-teorijskom studijskom programu upisujemo studente na smjer za crkvenu muziku i pojanje, te za opštu muzičku pedagogiju“, navela je Žuža.

Ona je istakla da za studente prvog ciklusa studija ponovo postoji mogućnost studiranja na budžetu, što će, prema njenim očekivanjima, doprinijeti boljem odzivu mladih za pohađanje Akademije.

„Muzička akademija trenutno ima 150 studenata. Ove godine, za prvi ciklus studija za vokalno-instrumentarni studijski program raspisujemo 25 mjesta, 23 budžetska i dva samofinansirajuća, a na muzičko-pedagoško-teorijskom studijskom programu 16 mjesta, od kojih je 10 na budžetu, a šest na samofinansiranju“, rekla je Žuža.

Vanredni profesor na Katedri za solo pjevanje Klaudija Krkotić navela je da se ova Muzička akademija može pohvaliti velikim brojem studenata koji dolaze iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja iz okruženja.

„Kroz ljetnu školu za solo pjevanje, koju organizujemo u Trebinju, mladi se upoznaju sa mojim i radom Muzičke akademije, koja je zaista ostvarila ogromne rezultate, nakon čega odluče da se tu upišu“, izjavila je Krkotićeva.

Podsjetivši da je sadašnji kadar naslijedio katedre od velikih umjetnika kao što su profesori Radmila Bakočević i Rajko LJumović, Krkotićeva je rekla da se mogu pohvaliti studentima koji uveliko na svjetskim scenama predstavljaju Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu.

Učenica Odsjeka solo pjevanja Srednje muzičke škole u Nikšiću Hajdana Glušica navela je da će školovanje nastaviti na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu jer je na jako dobrom glasu, a i već dvije godine ima veoma dobru saradnju sa profesorom Klaudijom Krkotić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Dekanesa, zatvaraj vrata, ubi propuh, prazne učionice a sve otvoreno