Na Maglić nipošto bez dobre opreme i potrebnih informacija

0
Maglić
Maglić

FOČA – Slučaj dvoje mladih Danaca, koji su se prije dva dana izgubili na Magliću, još jednom je pokazao da se na najveću planinu u BiH nipošto ne smije zaputiti bez adekvatne opreme, niti bez odgovarajućih informacija o stazi i uslovima uspona, upozoravaju iz Planinarskog društva „Zelengora“, čiji su članovi spasli izgubljene turiste.

Karlo Šimović, presjednik PD „Zelengora“ i jedan od trojice fočanskih planinara koji su pronašli i uspješno evakuisali Dance, kaže da je Maglić atraktivna planina, koja je veoma interesantna ne samo domaćim, već i stranim turistima, ali i opasna ukoliko se ne posjeduju sve informacije o trasi uspona.

„Glavni problem je neiskustvo i nedostatak informacija. NJih dvoje nisu imali informacije o stazama do vrha i sreća u nesreći je da je sve dobro ispalo i da nas je poslužilo dobro vrijeme te noći. Apelujem da se prije polaska na bilo koju planinu moraju prikupiti sve informacije i da se mora krenuti sa adekvatnom opremom“, rekao je Šimović.

Danski turisti, dvadesetdevetogodišnji Paul Briks Kristensen i dvije godine mlađa Katarina Grosen, zaputili su se u 11.00 časova sa Prijevora, posljednjeg lokaliteta do kojeg se može doći automobilom, prema Trnovačkom jezeru, sa kojeg su se lakšom i dužom stazom popeli na vrh Maglića.

Za silazak su odabrali najkraću, ali i najtežu-alpinističku trasu koja direktno vodi ka Prijevoru i koja je teža pri spustu, nego pri usponu.

„To je tehnički najteža staza sa velikim strminama i ljudi se često odluče za nju, jer misle da će se brže popeti ili spustiti. Danci su pošli u bermudama i u ljetnim platnenim patikama, djevojka je imala lakšu povredu noge i već poslije petnaestak minuta od vrha, vjerovatno od straha, stali su i ostali tu `zakovani`“, priča Šimović.

Danci su imali sreću što je dežurni policajac u to vrijeme bio upravo član PD „Zelengora“ Srđan Kulić, koji je, nakon što je primio poziv za pomoć, „mobilisao“ svoje kolege planinare, pa su, imajući u vidu da odlično poznaju teren, za relativno kratko vrijeme stigli do promrzlih i preplašenih turista.

„Uz stalni kontakt sa izgubljenim Dancima, sa Prijevora smo do stijena pod samim vrhom Maglića, gdje su se nalazili, stigli za svega sat i dvadeset minuta, nešto iza 22.00 časa. Donijeli smo im zimsku odjeću, dali im hrane i medikamente. Djevojku smo pridržavali, ali smo ih bez problema evakuisali do Prijevora, gdje su ih preuzeli timovi GSS-a iz Foče i Sarajeva“, rekao je Šimović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare