Na ljetovanje otputovalo dvadesetoro mališana

0

Djeca sa Pala, njih 20, otputovalo je danas u Bečiće u Crnoj Gori na desetodnevno ljetovanje u okviru projekta socijalizacije djece Republike Srpske, koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je na more otputovalo petnaestoro djece iz osjetljivih socijalnih kategorija i petoro mališana iz boračke populacije.

„Ovo je postala tradicija jer od 2004. godine ta djeca idu na ljetovanje. Prije su išla u Kumbor, a sada su to Bečići, gdje ostaju 10 dana“, istakao je Jugović i dodao da je ovo lijepa prilika za druženje mališana i da opština podržava ovaj projekat.

LJeposava Lizdek iz Centra za socijalni rad Pale kaže da na ovom projektu radi već desetak godina. „Na ljetovanje je otišlo dvadesetoro djece koja pripadaju višečlanim porodicama, djeca bez roditeljskog staranja, djeca iz porodica u kojima su poremećeni odnosi i djeca koja primaju dječiji dodatak“, rekla je Lizdekova i dodala da se trude da iz svake porodice pošalju po jedno dijete.

Ona je dodala da će ova grupa djece sa Pala boraviti u dječijem odmaralištu „Užice“ u Bečićima sa svojim vaspitačima i da je obezbijeđeno sve što im je potrebno od hrane, smještaja i mnogobrojnih aktivnosti.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina istakao je da je program socijalizacije djece postao tradicija i da u njemu Boračka organizacija učestvuje od početka.

„Od 2004. godine oko 100 djece poginulih boraca Republike Srpske bilo je uključeno u ovaj projekat. U to vrijeme, slali smo djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Pošto su sada oni odrasli, danas putuju djeca ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca“, naveo je Parađina.

On je istakao da projekat socijalizacije djece Republike Srpske pruža idealnu priliku za druženje djece iz svih dijelova Srpske kroz razne sportske i kreativne aktivnosti, te dodao da će projekat biti nastavljen.

Projektom „Socijalizacija djece Republike Srpske“ obuhvaćena su djeca iz socijalno ugroženih porodica, korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca sa posebnim potrebama, kao i talentovana djeca.

Vlada Srpske je u okviru ovog projekta u proteklih 15 godina omogućila ljetovanje za oko 25.000 mališana osjetljivih kategorija iz svih opština Srpske.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare