Na „Jutjub“ kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca „Srna filma“

0

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj „jutjub“ kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru „Srna filma“ realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović.

Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi snimljeni i ujedno prvi međunarodno nagrađeni film „LJeto sam proveo“, u režiji Miodraga Tarane i Zorana Maslića.

On je naveo da Kinoteka Republike Srpske u svom arhivu čuva skoro 2.000 dokumentarnih i oko 800 igranih filmova, 6.000 filmskih plakata i više od 300 negativa.

Prema njegovim riječima, arhivski prostor Kinoteke Republike Srpske krasi i muzejski prostor u kojem se nalaze eksponati koji su nekada služili za snimanje i reprodukovanje filmova na filmskoj traci.

„Od prije neki dan u muzeju se nalazi i replika štamparske prese koju su prije više od 500 godina u manastir Sopotnica donijeli braća LJubavić i na taj način označili početak štamparstva na području sadašnje BiH“, rekao je Lalović.

Lalović je dodao da je replika prese poslužila kao jedan od rekvizita prilikom snimanja filma „Pečat LJubavića“ kojeg bi, u koprodukciji sa RTRS-om, Kinoteka Srpske trebala da završi ove godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare