Na Jahorini otvorena 15. berza turizma i ugostiteljstva

0

Na Jahorini je juče otvorena 15. berza turizma i ugostiteljstva „U susret zimi 2011/2012“, čime je ozvaničen i početak zimske turističke sezone na ovoj olimpijskoj planini.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović poželio je dobrodošlicu svim budućim gostima Jahorine, te naglasio da se grad Istočno Sarajevo već dugi niz godina trudi da poboljša turističku ponudu Jahorine, što će i ove godine biti predstavljeno posjetiocima berze.

On je napomenuo da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju Zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine, što će značiti povratak olimpijskog duha na Jahorinu i istovremeno poboljšanje njene infrastrukture, koja će uticati na bolji kvalitet turističke ponude.

Direktor Olimpijskog centra /OC/ Jahorina Branko Koroman najavio je da će Olimpijski centar i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo danas predstaviti rezultate rada tokom ove godine, kako bi korisnici turističkih usluga na Jahorini mogli znati šta mogu očekivati.

„Sistem vještačkog osnježivanja je tu. Nakon što su napravljene dvije šestosjedne žičare,početkom naredne sedmice planiramo i objavljivanje međunarodnog tendera za izgradnju još jednog šestosjeda na stazi Skočine“, rekao je Koroman, dodavši da se sredinom decembra očekuju prve snježne padavine na Jahorini.

On je istakao da je Uprava centra izradila plan i viziju aktivnosti u naredne tri godine, koje će ukoliko se budu ispunile postaviti Jahorinu rame uz rame sa najmodernijim planinskim centrima regije.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić ocijenio je da će turistička berza na Jahorini zadovoljiti i ukuse naprobranije turističke klijentele, napomenuvši da je berza uvijek iznova nova šansa za stvaranje bolje turističke ponude.

Savić je istakao da će opština Pale nastaviti podržavati sve projekte iz privatne inicijative u skladu sa master regulacionim planom, napomenuvši da će planirana gradnja gondole „Pale-Jahorina“ dati ovoj opštini novi razvojni zamajac.

On je ocijenio da svi dosadašnji projekti pokazuju da je Jahorina na pravom putu da postane moderan evropski turistički centar, što je opredjeljenje opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, kao i Vlade Republike Srpske i svih turističkih radnika.

Prisutne je pozdravio i direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Savo Kovač koji je najavio da će ova organizacija 8. decembra u Beogradu na konferenciji za novinare predstaviti turističke potencijale Jahorine.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Udruženja hotelijera BiH Amir Hadžić rekao je da je OC Jahorina prema provedenoj anketi proglašen najboljim zimskim centrom u BiH u 2011, najavivši da će to udruženje naredne godine kandidovati OC Jahorina za najbolji zimski centar u jugoistočnoj Evropi 2013. godine.

Predsjednik Balkanske asocijacije udruženja hotelijera Branko Krivokapić pojasnio je da ova asocijacija smatra da je Jahorina ozbiljan kandidat da nosi tu titulu, s obzirom na činjenicu koliko se do sada uradilo na Jahorini i kako se ona razvija.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo dodijelila je priznanja „Srebrna pahuljica“ najzaslužnijim turističkim radnicima u protekloj zimskoj sezoni na Jahorini, te priznanja zaslužnim firmama, organizacijama i pojedincima za doprinos razvoju i promociji turizma na Jahorini u 2011. godini.

Na ceremoniji otvaranja sezone dodijeljene su i besplatne ski karte za 18 skijaških olimpijaca iz opštine Pale, a otvoren je i konkurs za izbor najbolje fotografije Jahorine, koja će biti izabrana na narednoj turističkoj berzi na Jahorini 2012. godine.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Olimpijski centar „Jahorina“ i Udruženje hotelijera „Jahorina“, uz podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Pale organizuju ovu turističku manifestaciju.


Program manifestacije

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=TJ25Ss35nU0&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare