Nakon pauze od 38 godina dr Maja Volk, scenarista, pisac, muzičar, univerzitetski profesor, ali i veliki zagovornik zdravog načina življenja i sirove hrane, ponovo je boravila na Jahorini povodom radionice pripreme sirove hrane.

Desna ruka na ovoj, kao i na mnogim prethodnim radionicama joj je bila Vesna Nestorović Coka, novinarka i predsjednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije – Beli štap.

Radionica pripreme sirove hrane Maje Volk održana je u planinskom ambijentu Ski kafea Peggy na Jahorini, 23. marta 2019.

Meni je osmišljen na osnovu raspoloživih namirnica i pripreman u blenderu Vegavita VBL-767 na licu mjesta.

Gozba je počela zelenim kremastim sokom koji Maja prepuručuje za jutarnji i večernji obrok, dok crveni kremasti sok (od raspoloživog voća i povrća crvene boje, začinjen ljutom papričicom i đumbirom) preporučuje za dnevni obrok. Prikazala je cijeli proces pripreme sirovih sosova od povrća, voća i orašastih plodova.

Sosovi nastaju u tren oka, ali i nestaju još brže. Učesnici su bili saglasni da su pravi delikates.

Učesnici radionice su saznali da je pedeseta šoljica kafe smrtonosna doza zbog sadržaja metilksantina (koji još izaziva lučenje želudačne kiseline, anksioznost i lupanje srca) tako da se neki ljudi i više puta mjesečno „ubiju kafom“.

Kakao koji sadrži sastojke slične kafi, ali u daleko manjoj mjeri, Maja Volk ne izbacijuje iz ishrane, naprotiv, od kakaa pravi ukusne đakonije i napitke.

Pripremljen je i moćni afrodizijački napitak „Volkana“, kao miks kakaa, orašastih plodova, voća, začina i kokosovog ulja. Drevnim Astecima je ovo piće odobravano samo prije odlaska u ratove, da ne bi u miru napadali žene.

Maja Volk je pocrtala da sirova hrana djeluje i kao diuretik i da nikako ne treba izbjegavati vodu. Naprotiv, potrebno je piti minimum 1,5l vode dnevno, po mogućosti žive vode, što se može postići dodavanjem bijelog korala – Sango.

Maja Volk je govorila o svojoj borbi s rakom, o tome kako je, prelaskom na živu hranu, od „hodajućeg kostura punog holesterola“, uz redovno vježbanje i rad na osjećanjima i disanju postala zdrava žena.

Ističe je da prelazak s konvencionalne na živu hranu ne može i ne mora da se ostvari preko noći, ali je moguć. Budući da striktna pravila ne postoje, dozvoljeno je eksperimentisanje dok se ne postigne ravnoteža u ishrani ili u potpunosti napusti kuvana hrana. O prelasku na sirovu ishranu piše u svojoj knjizi „Sirovi život“, dok veliki broj recepata objavljuje u knjizi „Živa hrana“ (za živu djecu i živahne roditelje). Ističe da djeca vole ukusnu hranu i da neće odbacivati voće i povrće ako im se pripremi na njima dopadljiv način.

Vesna Nestorović Coka, osim što je isjeckala sve namirnice na dijelove prihvatljive za blender i grickanje, ispričala je svoju borbu s bolešću štitne žlijezde, tumorima i boljitak koji osjeća nakon uvođenja sirove hrane. Uprkos sljepilu koje je stekla u 36-toj godini, ova jaka žena, puna optimizma, putuje, radi, piše, bavi se aikidom. Da ništa nije nemoguće, demonstrirala je sutradan. Prvi put je stala na skije na stazi Šator, na Jahorini.

Radionica pripreme sirove hrane sa Majom Volk na Jahorini je tek početak, a organizatori se nadaju da će Jahorina postati mjesto zdravog življenja, odnosno zdravog hedonizma po receptu Maje Volk.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare