Na Jahorini 31 prekršajni nalog, ukupna kazna 202.000 KM

0

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su na području Olimpijskog centra „Jahorina“ izdali 31 prekršajni nalog i naplatili ukupno 202.000 KM kazni tokom trodnevne akcije pojačane posebne kontrole poreskih obveznika, sa akcentom na evidentiranju prometa preko fiskalnih kasa i prijavljivanje radnika.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić rekao je da su kontrole izvršene na osnovu prijava i informacija prikupljenih sa terena, podataka iz službenih evidencija koje vodi Poreska uprava, te sprovedenih analiza rizika.

Na osnovu tih informacija, dodaje on, došlo se do indicija da pojedini poreski obveznici na području Jahorine ne prijavljuju sav prihod Poreskoj upravi, te da ne prijavljuju radnike u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

„Akcija, u kojoj su angažovana 22 inspektora Poreske uprave, započeta je u subotu ujutro i za tri dana izvršene su 53 posebne kontrole, te je tom prilikom izdat 31 prekršajni nalog, od čega 20 prekršajnih naloga za pravna lica i 11 prekršajnih naloga za samostalne preduzetnike“, rekao je Maričić, saopšteno je iz Poreske uprave.

Od tog broja 26 prekršajnih naloga izrečeno je za neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i pet prekršajnih naloga za neprijavljivanje radnika u jedinstveni sistem naplate doprinosa, zbog toga što je prilikom kontrole zatečeno šest neprijavljenih radnika.

Inspektori su izdali prekršajne naloge na ukupan iznos kazne od 202.000 KM, a kažnjeni su poreski obveznici „Maks“ Jahorina, „Viktorija“ Sokolac, „Trebevićki raj“ Trebević, „Rajska vrata“ Jahorina, „Vila Andrea“ Trebević, „Stanišić“, „Brus“ Trebević, „Lavina“ Jahorina, „Bord 20“ Jahorina, „Luing – centrala“ Jahorina i „Ski feniks“ Jahorina.

Nakon ovih kontrola, inspektori Poreske uprave su izrekli i 21 usmeno rješenje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

Maričić je rekao da su u toku akcije inspektori Poreske uprave obišli i više od 30 mjesta poslovanja, odnosno poreskih obveznika koji još nisu počeli sa radom.

„Tokom sprovođenja akcije uočeno je da su većina prekršajno kažnjenih poreskih obveznika povratnici u vršenju prekršaja, to jest da su u toku prethodnih kontrola takođe prekršajno kažnjavani, zbog čega su pojedinim poreskim obveznicima izrečene novčane kazne u dvostrukom iznosu“, rekao je Maričić.

On je najavio da će Poreska uprava i u narednom periodu nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline širom Srpske, pa tako i na području Jahorine.

„Pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza. Cilj Poreske uprave nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Srpskoj posluju pod istim uslovima“, istakao je Maričić.

Iz Poreske uprave Srpske podsjećaju da su pojačane akcije kontrola na području Jahorine njihovi inspektori sprovodili i prethodnih godina, pred početak ili u toku same zimske sezone.

U toku prošle zimske sezone 2021/2022. godine na Jahorini je izvršeno 120 posebnih kontrola, te je u 78 posebnih kontrola utvrđene nepravilnosti, zbog čega su poreskim obveznica izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 339.500 KM.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Poreska Uprava RS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare