U nordijskom ski-centru „Dvorišta“ na Jahorini proteklog vikenda je održana međunarodna FIS trka na kojoj je nastupilo 150 takmičara iz 11 zemalja.

Nastupilo je ukupno 50 takmičara u muškoj i 20 takmičara u ženskoj konkurenciji, te oko 80 takmičara u kategoriji mlađih dječaka i djevojčica.

Staze za skijaško trčanje su bile odlično pripremljene što je pohvalio i tehnički delegat. Ovo takmičenje je ujedno i odličan test i priprema pred regionalno takmičenje „Prvo prvenstvo Jugoistočne Evrope u biatlonu“ koje se održava u skladu sa preporukama komisije za razvoj međunarodne biatlon federacije – IBU.

Prvog dana u seniorskoj konkurenciji na 10 km kod muškaraca je trijumfovao Alvar Johanes sa vremenom 24:00.2, dok je drugi bio Erić Strahinja sa +23.9 sekunde zaostatka. Treće mjesto je pripalo Rumunu Dolhasku Florin Robertu koji je zaostao +42.7 sekunde za vodećim. Kod žena na 5 km je tijumfovala Drndić Maida iz Srbije sa vremenom 14:41.3, dok je drugo mjesto prilalo Duman Ajesnur iz Turske sa szaostatkom od -13.8 sekundi, a treće Rumunki Andreka Loana Georgiana sa +26.0 sekundi zaostatka.

Drugog dana takmičenja u muškoj konkurenciji najbolji su bili turski takmičari. Čak tri prva mjesta pripala su njima. Firat Jusuf Emre je ostvario najbolje vrijeme na 10 km 23:10.0, dok je +3.9 sekundi zaostao njegov kolega Ajcicek Omer, a treći je bio Dursun Hamza sa +10.4 sekunde zaostatka. Kod žena koje su trčale 5 km, pobjedu je ponovo odnijela Drndić Maida sa vremenom 13:58.2, dok je druga bila Kusmuk Sanja sa zaostatkom od +4.5 sekunde. Treća je bila Duman Ajsenur iz Turske sa zaostatkom od +6.5 sekundi.

Kompletne rezultate možete pronaći ovdje.

Organizator takmičenja je bio Ski-savez BiH, a tehnički organizator Smučarski klub „Romanija“ sa Pala.

(www.palelive.com)