Na bogosluženjima sve više vjernika

0
Na bogosluženjima sve više vjernika

ISTOČNO SARAJEVO – Završetak radova na obnovi spoljnog dijela Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu i osjetno povećanje broja vjernika koji redovno dolaze na bogosluženja obilježili su proteklu godinu, navodi starješina ovog hrama protojerej Danilo Dangubić.

Bratstvo Hrama je u 2017. godinu ušlo sa skromnim očekivanjima i željama da se počne sa radovima na obnovi fasade i limova na crkvi, ali su zalaganjem načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića i brojnim donacijama vjernika radovi okončani mimo svih očekivanja.

„Posebnu zahvalnost dugujemo i izvođaču radova Jozi Joziću, koji je pristao da uradi fasadu, za koju je bilo potrebno obezbijediti oko 60.000 KM, a da mu novac bude uplaćen kasnije, pošto u tom trenutku nismo imali dovoljno sredstava, ali smo imali garancije da će nam biti obezbijeđena“, naglašava protojerej Dangubić.

Bratstvo je dobilo i donaciju opštine Istočno Novo Sarajevo i načelnika LJubiše Ćosića u iznosu od 10.000 KM, koja je utrošena za opremanje crkvene prodavnice i izmirenje dugovanja preostalih od nabavke limova za popravku krova crkve.

„Od Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo dobili smo polovne stolice koje smo iskoristili da opremimo salu u parohijskom domu, u kojoj smo jerej Dražen Delić i ja počeli redovno da organizujemo predavanja pod nazivom `Vjeronauka za odrasle`, koja su izuzetno posjećena“, navodi protojerej Dangubić.

Jedan ciklus predavanja bio je posvećen božićnom postu, čiji je cilj bio da se kroz odabrane teme približi tajna Božića, što će polaznicima vjeronauke za odrasle pomoći da ubuduće jasnije slave najradosniji hrišćanski praznik.

Protojerej naglašava da su i bogosluženja postala veoma posjećena, te da je u sedmicama posta služba bila organizovana i subotom, kada je crkva bila puna, dodavši da su nedjeljna bogosluženja tradicionalno dobro posjećena.

Kao važan događaj, starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog protojerej Danilo Dangubić istakao je i posjetu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji je, kao novi mitropolit, u hram na Veljinama došao da dočeka veliki broj vjernika.

Prema njegovim riječima, bratstvo Hrama nastoji da veb-stranica
/svetivasilije-is.org/ bude redovno ažurirana, jer je povećan broj posjeta portalu, od kojih je veliki broj registrovan iz inostranstva.

On najavljuje da bi trebalo da uskoro stigne vrijedan tron za glavnu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog koji je donirao preduzetnik iz Inđije Janko Krtolica, porijeklom iz Gacka.

Protojerej Dangubić napominje da bratstvo Hrama u 2018. godini ima želju da uradi podno grijanje u crkvi, što će predstavljati veliku investiciju, te da postoje i neke naznake da bi se moglo početi sa radovima na fasadi parohijskog doma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments