Muzej dobija novi krov

0

FOČA – Na zgradi Muzeja Stare Hercegovine u Foči počeli su pripremni radovi za rekonstrukciju krova, koju sa 30.000 KM finansira Savjet ministara BiH.
Nakon gotovo pet decenija, fočanski muzej dobiće novi krov, čime će biti riješen dugogodišnji problem prokišnjavanja objekta.

Direktor ove javne ustanove Branka Dragičević kaže da će krov u potpunosti biti rekonstruisan – dotrajali salonit biti zamijenjen crijepom, a biće izvršeni i dodatni radovi koji budu potrebni.

Ona ističe da su posljednjih godina učestala prokišnjavanja, pogotovo u jesenjem i zimskom periodu.

„Imali smo problema sa prokišnjavanjem u izložbenim postavkama, a ovim ćemo konačno riješiti taj problem, što nam pričinjava veliko zadovoljstvo“, navela je Dragičevićeva.

Savjet ministara BiH u julu je donio odluku kojom je iz budžetske rezerve za ove potrebe izdvojeno 30.000 KM, a nakon pripremnih, ubrzo će krenuti i glavni radovi, koji će trajati desetak dana.

„Od posljednje rekonstrukcije, šezdesetih godina prošlog vijeka, nije ništa rađeno. Nadamo se da rekonstrukcijom krova počinje obnova zgrade jer mi sljedeće godine slavimo 60 godina postojanja, pa se nadamo da će svi nadležni – od opštine do resornih ministarstava, imati razumijevanja i da će nam pomoći da obnovimo fasadu i stolariju, da bi ova zgrada dobila izgled kakav joj dolikuje“, rekla je Dragičevićeva.

Muzej u Foči osnovan je 1956. godine i nalazi se na mjestu austrougarskog hotela „Gerstl“, izgrađenog 1906. godine, a porušenog u savezničkom bombardovanju u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata je na istom mjestu izgrađen hotel „Vučevo“, koji je kasnije adaptiran za potrebe muzejske djelatnosti.

Muzej ima četiri stalne postavke – Foča u prošlosti, etnografska postavka, fočanski period NOB-a i Bitka na Sutjesci, za kojima vlada veliko interesovanje.

U ovoj godini, u fočanskom muzeju zabilježeno je tri hiljade posjeta, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i drugih evropskih država.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare