Mutabdžija: „ART simpozijum“ značajan doprinos kulturnom miljeu Srpske

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2014“, koja se tradicionalno održava na Jahorini, promovisanjem likovnih umjetnika i vajara daje značajan doprinos kulturnom miljeu Republike Srpske, izjavio je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

Tokom posjete koloniji, Mutabdžija je danas istakao da je ova, kao i brojne likovne kolonije koje se održavaju u Republici Srpskoj, dio tradicije likovnih umjetnika koji, promovisanjem umjetnosti, Srpskoj daju poseban pečat.

„Ovdje su likovni umjetnici iz sedam zemalja koji nose pozitivnu energiju, a koja je poželjna da obogati kulturni život na Jahorini i na neki način produži turističku sezonu“, rekao je novinarima Mutabdžija.

On je naglasio da je kultura neodvojiva od ostalih segmenata turističke ponude Republike Srpske, navodeći da su prvenstvo u kajaku i kanuu, likovne kolonije na Plivi, u Trebinju, Bardači, te pjesnički susreti, prije svega, u funkciji unapređenja kulturnog života i promocije Srpske u svim domenima.

Mutabdžija je dodao da oni koju prođu na konkursu Ministarstva dobiju sredstva koja „nisu posebno značajna“, ali ipak pomažu da kolonije opstanu.

„I ovdje imamo sličnu situaciju, mada ne u materijalnom smislu, ali kroz prostor u kojem se kolonija održava, Vlada Srpske je našla snage da na ovakav način pomogne“, rekao je Mutabdžija.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić izrazio je zadovoljstvo što je posjetom ministra potvrđena privrženost resornog ministarstva ovakvim manifestacijama.

„Slike i skulpture koje ovdje nastaju najbolje govore kako se odvija ovogodišnja kolonija. Već se naziru obrisi skulptura koje će za koji dan biti završene, a koje stvaraju umjetnici iz Bugarske, Norveške, Srbije, BiH“, dodao je Savić.

On je Srni rekao da je ovoga puta angažovao i studente likovnih akademija iz Trebinja i Sarajeva, koji su se odlično uklopili u rad kolonije, te da je namjera da naredne godine uključi i studente Likovne akademije iz Širokog Brijega.

Savić je dodao da će svi radovi ovogodišnje kolonije biti predstavljeni na izložbi tokom zatvaranja ove kulturne manifestacije 25. jula, nakon čega će bolja djela biti postavljena u prostorijama Ekonomskog fakulteta na Palama.

Ostale slike iz fundusa biće dodijeljene raznim institucijama ili smještene u depo.

Akademski vajar iz Novog Sada Andreja Baćo Vasiljević istakao je velike mogućnosti koje ART kolonija pruža vajarima za realizaciju ideja osmišljenih u zatvorenom prostoru.

„Ovdje je pružena prilika da se u neposrednom kontaktu sa prirodom i u ovakvom ambijentu napravi dobro djelo. Ja radim u drvetu, izabrao sam jasiku i mislim da ću uspjeti da osmislim svoju ideju i definišem skulpturu“, rekao je Vasiljević Srni.

Povezano:

Nastavljen multikulturalni dijalog likovnih poetika

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments