Mutabdžija: Nije dobro donositi odluke naprečac

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izrazio je uvjerenje da će rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu kroz demokratski dijalog riješiti otvorena pitanja, prije svega, u domenu saradnje sa dekanima Mašinskog i Filozofskog fakulteta.


Mutabdžija je rekao Srni da je Univerzitet autonomna institucija i da Ministarstvo u tom pogledu nema nikakvih mogućnosti da interveniše, ali da je zainteresovano da se stvari odvijaju u pozitivnom smislu.

Komentarišući činjenicu da je rektor Univertiteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković odbio prijedlog Naučno-nastavnog vijeća Mašinskog fakulteta da dekanu Dušanu Goluboviću bude produžen mandat, te da je od dekana Filozofskog fakulteta na Palama Milanke Babić zatražio da sazove sjednicu Vijeća na kojoj bi bila razmotrena njena smjena, Mutabdžija je ocijenio da “nije dobro da se donose odluke naprečac i da se u akademskoj zajednici neko baš tako olako razrješava funkcije”.

Mutabdžija je dodao da je proces izgradnje akademske karijere spor i dug i da nisu ni popularne, ni dobre odluke koje treba da nečiji rad, na bilo koji način, obezvrijede i diskredituju.

“Prostor visokog obrazovanja u Srpskoj je dovoljno širok za sve, jer imamo malo domaćeg kadra. Moramo biti pažljivi u komunikaciji jedni s drugima i moramo čuvati ljude, prije svega, s ciljem unapređenja kvaliteta rada na univerzitetima. Ne možemo se odricati usluga pojedinaca ako se s njima intimno ne slažemo, moramo prihvatiti drugačije stavove i mišljenja bez obzira koliko nam se ona dopadala ili ne”, rekao je Mutabdžija Srni.

Ministar prosvjete i kulture Srpske izrazio je očekivanje da ga rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu pozove na sastanak Proširenog kolegijuma, kao što su i obećali prije sedam mjeseci, i da otvoreno razgovaraju o problemima i funkcionisanju ovog univerziteta, kao i o unapređenju kvaliteta njegovog rada.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments