Mutabdžija: Izgradnja studentskog centra zavisi od austrijskog kredita

0

Ministar nauke i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da gradnja studentskih centara na Palama i u Lukavici, kao i završetak takvog centra u Foči zavisi od austrijskog kredita.


Mutabdžija je poslije razgovora sa direktorima šest studentskih centara istakao da se traže modaliteti da bi bio riješen problem studentskih centara na Palama i u Lukavici.

„Tu tražimo načine da kroz razne oblike sa investitorima počnemo gradnju tih centara i riješimo akutni problem“, istakao je Mutabdžija.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u proteklih sedam godina uložila više od 18 miliona KM u studentski standard, dok je godišnja tranša za šest studentskih centara u Srpskoj sa dva miliona godišnje povećana na 3,8 miliona KM.

On je ukazao da je veći dio tih studentskih centara u tehničkom smislu nezadovoljavajući uprkos kontinuiranom ogromnom izdvajanju za potrebe studentskog standarda.

„Vlada Republike Srpske ima veoma osjetljivu politiku prema socijalnom statusu studenata“, kaže Mutabdžija i ističe da su, kada je riječ o studentskom standardu, cijene u Srpskoj ipak najpovoljnije u regionu.

Direktor Studentskog centra Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Bjelica rekla je da su uslovi u ovom centru, koji može primiti 420 studenata, pristojni. Tu je, dodala je ona, tokom ljeta adaptirano 16 soba.

Bjelica je naglasila da Vlada Srpske i resorno ministarstvo rade na iznalaženju sredstava za izgradnju novog doma, za koji je obezbijeđena lokacija i urađena sva potrebna dokumentacija.

Vršilac dužnosti direktora Studentskog centra u Banjaluci Zoran Babić ukazao je na veoma negativno finansijsko stanje, koje je zatekao prilikom preuzimanja dužnosti, zbog čega sada pokušava smanjiti troškove i iskoristiti vlastiti prihodi za nove projekte.

Babić je naglasio da se kasni i sa raspisivanjem konkursa za studentski smještaj, jer nije bio konstituisan upravni odbor, ali se nada da će to danas biti riješeno.

Cilj mu je, kaže, da obezbijedi da se u menzi koriste elektronske kartice i obezbijedi softversko nadgledanje hrane kako bi izbjegli sve negativne efekte.

Studentski centar u Banjaluci prima oko 1.500 studenata.

Ministar Mutabdžija i direktori šest studentskih centara razgovarali su danas na Palama o pripremama za početak školske godine i o rješavanju problema sa kojima se susreću a sve u cilju poboljšanja ukupnog studentskog standarda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare