Mrda: Sve spremno za početak drugog polugodišta

0
Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Donjopodrinjske regije Danijela Mrda

ISTOČNO SARAJEVO – Nastava u drugom polugodištu u svih 20 osnovnih škola na području Sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije počeće bez poteškoća, izjavila je Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u ovim regijama Danijela Mrda.
Mrda je istakla da se ponegdje vodi polemika da li će biti časovi biti skraćeni zbog zagađenja vazduha, ali da čekaju uputstva resornog ministarstva na osnovu kojih će postupati.

Kada je riječ o tome kako su iskoristili zimski raspust, Mrda je navela da se radilo na sanaciji eventualnih kvarova, te napomenula da je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je direktor, već ranije urađena senzorna soba za unapređenje senzorne integracije učenika sa poteškoćama u razvoju, unapređenje psihomotornih vještina i olakšavanja defektoloških tretmana.

Ona je napomenula da na području Sarajevsko–romanijske regije više od 100 djece ima svakodnevnu potrebu za defektološkim tretmanom.

Specifičnost senzornih soba, kaže Mrda, nalazi se u tome da tu rade samo terapeuti, odnosno defektolozi ili pedagozi koji su prošli specijalnu obuku u nadležnim institucijama za senzornu terapiju.

Ona je istakla da djeca sa radošću usvajaju nova znanja i vještine kroz jedan vid senzorne integracije.

„Pokušaćemo da u kontaktu sa ministarstvom otvorimo resursni centar pri našoj školi. Želimo da se i kapaciteti naše senzorne sobe stave u tu svrhu da bismo pomogli djeci“, rekla je Mrda.

Mrda je izrazila veliko zadovoljstvo što su učenici ove škole pozitivno odgovorili na novitete kada je izučavanje stranih jezika u pitanju, te istakla da više od 130 učenika uči kineski jezik.

„Učenici rado idu na časove kineskog jezika, a znanja koja usvajaju su na zavidnom nivou, što su i pokazali krajem prošle godine kada nas je posjetio ambasador Kine u BiH“, napomenula je Mrda i istakla dobru saradnju sa ovom ambasadom.

Budući da se približava školska slava Sveti Sava, Mrda je rekla da je svake godine na veoma svečan način obilježe, a ove godine imaju i razlog više, jer crkva slavi jubilej.

„Vidimo šta se dešava u regionu kada je očuvanje naših svetinja u pitanju i samog duha svetosavlja. Mi naše učenike učimo da u duhu pravoslavlja i svetosavlja budu dobri ljudi, da se Sveti Sava obilježava na najljepši i najsvečaniji način“, istakla je Mrda.

To će, dodala je, biti prilika da se uruče povelje i plakete zaslužnim pojednicima i privrednim subjektima koji su doprinijeli razvoju ove obrazovne ustanove.

„Povelja će biti uručena NJegovom visokom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu za afiramciju nastave vjeronauke u školi i opremanje kabineta. Za izuzetnu saradnju i unapređenje rada škole i međunarodnu saradnju povelja će biti uručena predsjedniku opštine Ub Darku Glišiću, našoj bratskoj opštini iz Srbije kao i direktoru Olimpijskog centra `Jahorina` Dejanu LJevnaiću“, istakla je Mrda.

(www.palelive.com/Srna)