Motika: Plan proizvodnje ostvaren sa 97 odsto

0

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora zvorničke kompanije “Alumina” Milorad Motika izrazio je zadovoljstvo ostvarenim poslovnim rezultatom ove kompanije, jer je u prošloj godine ispunila 97 odsto od zacrtanog plana, uz sve poteškoće koje su je pratile u 2018. godini.

“Zadovoljni smo izvršenim planom proizvodnje, kao i ostvarenim finansijskim rezultatima”, rekao je Motika u novogodišnjem obraćanju novinarima.

On je naglasio da su poslovni ciljevi “Alumine” u 2019. godini znatno veći jer ulazi u još jednu fazu proizvodnje.

“Ulazimo u još jednu fazu proizvodnje, odnosno u fazu proizvodnje precipitiranih hidrata-dva, kao i treću fazu fino precipitiranih hidrata, gdje ćemo izaći na proizvodni nivo od 60.000 tona na godišnje”, rekao je Motika.

Motika je pojasnio da će ovom proizvodnjom faktički biti pokriveno cijelo evropsko tržište, što će omogućiti i znatno bolji finansijski rezultat.

On je ocijenio da će novi pogoni za proizvodnju navedenih hidrata biti pušteni u rad krajem juna, te istakao da će u okviru tog plana biti primljen i određeni broj novih mladih radnika.

Član Upravnog odbora “Alumine” Mile Matić smatra da je ova kompanija za prošlu godinu ostvarila planirani prihod, ali da će dobit biti nešto manja, jer je u međuvremenu došlo do korekcije cijene nafte, prvenstveno zbog uvođenja akciza, ali i zbog određenih svjetskih kretanja.

Matić je rekao da je poslovna osnova ove fabrike postavljena i da “Alumina” treba da ima dodatni uzlet, što je osnov za njeno dalje investiranje i napredovanje.

“Naš petogodišnji strateški plan podrazumijeva da svake godine idemo na povećanje izvoza, finalizaciju lepeze novih proizvoda, prijem novih kadrova po potrebi proizvodnje, te investiranje i profitabilno poslovanje po svakom proizvodu, odnosno po svakoj jedinici i, uopšte, plan profitabilnog poslovanja”, rekao je Matić.

On je istakao da je “Alumina” izvozno preduzeće koje je sa poslovnog aspekta jako važno i koje u platnobilansnoj poziciji sigurno ima najbolji koeficijent.

“Kompanija `Alumina` nije naslonjena na aluminijski koncept, iza sebe nema aluminijsku preradu, dakle, nije u metalu i tako je dizajnirana. Potrošili smo dosta vremena i novaca da bi fabriku usmjerili prema nemetalskom programu. To je bilo jako važno konceptualno napraviti. Uspjeli smo. Sada je `Alumina` stabilna, funkcioniše i sve će bolje funkcionisati”, ocijenio je Matić.

Kompanija “Alumina” je u 2018. godini ostvarila tehnološki rezultat proizvodnje u iznosu od 409.000 tona, dok je planirani tehnološki rezultat proizvodnje za 2019. godinu 470.000 tona.

U “Alumini” je zaposleno više od 1.500 radnika, proizvodi 26 raznih proizvoda koje izvozi u 44 zemlje svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments