Mostarsko pozorište lutaka pobjednik „Lut-festa 2010“

0

Pozorište lutaka iz Mostara dobitnik je „Zlatne anime“ – Grand pri nagrade 11. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut-fest 2010“, koju mu je žiri jednoglasno dodijelio za predstavu „Kresivo“, u režiji Slavča Mladenova. „U ovoj predstavi sjedinjeni su svi bitni elementi teatarskog jezika u domenu lutkarstva, počev od prostornog rješenja u kome se radnja zbiva, zdušnosti u igri ansambla, ritmičkoj organizaciji i muzičkoj osnovi kojim se uspostavljala najneposrednija komunikacija sa publikom“, obrazložio je odluku predsjednik žirija Vojislav Vujanović. Nagradu za najbolju animaciju i glumačko ostvarenje žiri je dodijelio Stanislavi Kuznjecovoj, članici teatra „Okno“ iz Sent Petersburga za predstavu „Bajka o zlatnom pjetliću“. Nagrada za originalno estetsko i tehnološko rješenje lutaka pripala je Jeleni Milić-Zlatković i Zorici Antonijević za predstavu „Crno jagnje“ u izvođenju „Puls“ teatra iz Lazarevca.

Vasilu Rokomanovom dodijeljena je nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „Kresivo“ Pozorišta lutaka iz Mostara, a Slavču Malenovu nagrada za najbolju režiju.

Žiri je dodijelio i nagradu za njegovanje tradicije kroz lutkarsku umjetnost, koja je pripala pozorištu „Bavka“ iz Ukrajine za predstavu „Potkovica za sreću“.

Članici pozorišta „Naivni Divaldo“ iz Češke Markiti Sikorovoj pripala je nagrada za glumačku interpretaciju likova u predstavi „Kako je Kuba išao Markiti“, dok je nagrada za najlutkovitiju predstavu pripala Državnom lutkarskom teatru iz Bugarske za predstavu „Rapunzel“.

Predstava „Rapunzel“ je, prema ocjeni dječijeg žirija koji su činili članovi „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva, proglašena za najbolju.

Prije ceremonije dodjele nagrada, koje je uručio zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović, u prepunoj dvorani Kulturnog Centra Istočno Novo Sarajevo prikazana je predstava „Vuk i sedam jarića“, članova Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „Vratite nam osmijeh“ iz Istočnog Sarajeva.

Na ovogodišnjem „Lut festu“, koji je od 10. maja održan u Istočnom Sarajevu, u zvaničnoj konkurenciji učestvovalo je osam predstava iz Srbije, Češke, Ukrajine, Rusije, Bugarske, Hrvatske i BiH.

Direktor i selektor festivala Vitomir Mitrić ocijenio je da je ovogodišnji festival bio najbolji, da bio izuzetno dobro propraćen i da će naredne godine biti održan tematski festival koji će „na neki način biti iznenađenje“.

(www.palelive.com / Srna / foto: RTVIS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare