Monumentalne skulpture i akvarel kao kontrolisana slučajnost

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina“ sa svojom likovnom poetikom i bogatim umjetničkim fundusom od monumentalnih skulptura, preko ulja na platnu i grafika, do akvarela kao „kontrolisane slučajnosti“, predstavlja čudo samo po sebi, ali i po načinu organizovanja, svojevrsnom novovremenom mecenerstvu.

„Danas više skoro i da nemamo ljudi, kao nekad mecena, koji su spremni da daju novac i omoguće umjetnicima da se okupe na nekom prostoru i da stvaraju, tako da su ih u novije vrijeme zamijenile likovne kolonije, poput ove koju već 12 godina uspješno organizuje Lazo Savić, okupljajući umjetnike iz cijelog svijeta“, ocijenio je za Srnu likovni kritičar Vojislav Vujanović.

Prema njegovim riječima, tu nema ništa neobično jer su se likovne kolonije razvile na prostoru bivše Jugoslavije. Ali, način na koji je nastao „Art simpozijum Jahorina“, ističe on, zaista je čudo.

„Kao što bi stari Latini rekli, ona je nastala ex nihilo, odnosno, ni iz čega. NJen osnivač i umjetnički rukovodilac Lazo Savić odlučio je da pokrene ovaj projekat, okupi umjetnike i da im omogući da svako u skladu sa svojim likovnim afinitetima i ličnom inspiracijom stvara djela izuzetne umjetničke vrijednosti“, kaže Vujanović.

Ovaj poznati likovni i pozorišni kritičar iz Sarajeva naglašava da je Savić pokazao, ne samo visoku inteligenciju i organizacionu sposobnost, nego i „stravičnu voljnost da uspije“ i da održi visok nivo ove međunarodne manifestacije sve ove godine.

Prema njegovim riječima, poseban pečat ovoj koloniji dala je tema koju umjetnici već tri godine zaredom realizuju pod motom „Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“.

„To je veoma promišljena tema ili zadatak, jer moderne umjetnosti idu za tim da se svijet realnog što više odbaci, a da se traži istina svijeta, ne više u datom ili onom što nam je predočeno, nego u imaginarnom, zaumnom području traganja istine o svijetu i čovjeku. To je logično, jer razvojem ljudske svijesti čovjek je išao za tim da pokuša da pronađe one prostore do kojih ljudska svijest još nije stigla i da u tim čudesnim svjetovima traga za istinom o sebi“, pojašnjava Vujanović.

On kaže da je moderni čovjek postao mnogo kompleksnija ličnost, nego što je to bilo prije na primjer 50 godina, jer ga je istorija natjerala da svoj život učini složenijim, i upravo ti kompleksi umjetnike podstiču na istraživanje.

„Takvim putem umjetnost je stigla skoro na rub samouništenja i postaviti ovakav zadatak da učesnici kolonije pokušaju da relativizuju figuralno, izuzetno je promišljen akt, da se ono što je promaknuto na marginu, ipak vrati u svoje središte. Pri tome, ne treba zaboraviti da figura u savremenoj umjetnosti još nije iscrpila sve svoje mogućnosti i potencijale, kao i da umjetnik analizom figure može dosegnuti ta čudesna, zaumna područja ljudskog bitka“, zaključio je Vujanović.

Andreja Vasiljević Baćo, akademski vajar iz Beograda, naglašava da je ova kolonija prava prilika za vajare da na Jahorini mogu „u otvorenom ateljeu“ da osjete formu u predivnom prirodnom ambijentu.

„Imao sma veliku želju da izađem iz ateljea i da se oslobodim tog zatvorenog prostora, a pozivom na ovu koloniju, gospodin Savić mi je to, na sreću i mene i mojih kolega, omogućio“, istakao je Vasiljević.

On je, osim prirodnim materijalima, drvetom i kamenom, koji su dostupni umjetnicima za obradu, oduševljen i jahorinskim ugođajem koji obećava i nudi mogućnost realizacije monumentalnih figura.

„Tema Kolonije postavljena je dosta široko i veoma zahtjevno, ali figura je za skulpturu Bogom dana i oduševljen sam tom mogućnošću da iza sebe ostavim veliku figuru koja će imati svoju asocijaciju i neposrednu vezu sa okolinom na Jahorini“, rekao je Vasiljević.

I on je, kao i poznati srpski slikar Miloš Šobajić, koji se naknadno pridružio 12. Sazivu „ART simpozijum Jahorina 2014“, pozdravio čvrst stav organizatora Kolonije Laze Savića da ne odustane od ideje da monumentalna vajarska djela, koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Akademski slikar iz Novog Sada Branislav Bane Marković, jedan je od učesnika Kolonije koji je zbog obaveza, takođe, naknadno boravio na Jahorini.

Kritičari kažu da njegova djela poprimaju one kvalitete i mnogoznačnosti na kojima se temelji filozofija, kako mnogi tvrde, najzahtjevnijeg likovnog iskaza – akvarela.

Markovićeva djela su „lijepa, krhka, ljupka, nježna, prozirna, vazdušasta, prozračna, ona su gracije, lebdenja, hod po vodi, pa čak i kao akvareli – monumentalna umjetnička djela“.

„Otuda ih moramo posmatrati kao fenomene, kao naročite pojave duha, kao lijepo sa posebnim ontološkim zakonitostima novog i neponovljivog bića“, zapisao je svojevremeno likovni kritičar Zvonimir Osrečki u recenziji povodom Markovićeve izložbe akvarela „Nesanjani gradovi“.

Marković za Srnu kaže da je akvarel za njega „kontrolisana slučajnost“.

„Ta dva pojma koja se u startu isključuju, ali i prate ima baš svaki akvarel koji sam dosada uradio, čiji broj mi nije poznat, ali sam siguran da se već piše sa četiri cifre. U kontekstu kontrolisane slučajnosti krije se sva ljepota akvarela, uz izazov i strepnju, koje se bude u meni dok radim…“, iskren je Marković.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić potvrdio je Srni da je i ove godine izuzetno zadovoljan atmosferom i djelima koja su nastala tokom 12. saziva.

On je izrazio uvjerenje da će mnogi pojedinci, ali i institucije i organizacije na lokalnom i na nivou Republike Srpske i BiH prepoznati značaj Kolonije i pružiti joj adekvatnu pomoć i podršku, kao što je to učinio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, tokom nedavne posjete učesnicima 12. saziva.

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2014“ okupila je tokom 12. saziva, održanog od 15. do 25. jula na Jahorini, 15 slikara, vajara i grafičara iz Španije, Bugarske, Norveške, Crne Gore, Srbije i BiH.

Osim Šobajića i Markovića učestvovali su Merete Londal iz Norveške, Mirjana Lučić iz Španije, Živko Mutafčijev i Svetla Radulova Markova iz Bugarske, Sreten Milatović iz Crne Gore, Andreja Baćo Vasiljević, Đorđe Arnaut, Željka Momirov i Pavel Pop iz Srbije.

NJihove kolege iz Republike Srpske i Federacije BiH bili su Marko Kusmuk, Branimir Maksimović, Nada Radović, Dejan Kovačević, Zlatko Dević i Bakir Terzimehić.

„ART simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo, pokojnog Predraga Lasice. Od tada se svake godine održava na olimpijskoj planini Jahorina, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na pedesetak izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna / Ognjen Begović)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare