Monahinje manastira u Ozerkovićima

0

SOKOLAC – U manastiru Svete Trojice u selu Ozerkovići, na tromeđi opština Sokolac, Rogatica i Pale u toku je izgradnja konaka u kome bi, ukoliko vjerujući narod pomogne, moglo da se smjesti osam monahinja.

Trenutno u ovom manastiru i konaku služe dvije monahinje, koje su svoj život upotpunosti posvetile Bogu . Monahinja Justina je u Ozerkoviće došla prije nepune tri godine iz manastira Gračanica sa Kosova i tu je uspjela da se prilagodi životu u potpuno drugim uslvima. Nakon sestrinstva od 25 monahinja, u ovom romanijskom maloljudnom selu otpočela je sama novi život prije skoro tri godine.

– Prije više od šest mjeseci ovdje sam dobila još jednu sestru i tako uz pomoć Božiju, kroz svoj monaški život molimo da Bog da napretka narodu i nama, da spasemo svoje i duše drugih.Manastir i konak u izgradnji oživjeli su koliko toliko ovo selo, u kome živi svega nekoliko staračkih domaćinsta. Bar povremeno u dane kada hram posvećen Svetoj Trojici slavi velike praznike, ovdje se okupe vjernici, kaže monahinja Justina.

U manastiru u Ozerkovićima nalazi se ikona presvete Bogorodice Jerusalimske, koja predstavlja veliki božiji blagoslov. Svaki dana u 12 časova, po blagosovu mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, monahinje u ovom hramu čitaju akatist ikoni Presvete Bogorodice Jerusalimske, a ponekada i sami vjernici, u želji da se pomole, mogu da čitaju akatist u vrijeme koje njima odgovara.

Monahinje zahvalne ljudima koji pomažu gradnju i opremanje manastira i konaka.

Kada je riječ o opremanju manastira i konaka u Ozerkovićima, još mnogo toga treba da se odradi. Ovo bezvodno selo je udaljeno od Sokoca petnaestak kilometara, bez dobrog puta, prodavnice i ambulante, ali ipak u njemu monahinje žive u svom miru u kome se mole i služe, vjerujući da će uz pomoć Boga, Svete Trojice i naroda, ova svetinja napredovati, da će se opremanje manastirskog konaka uspješno završiti uz širenje duhovne ljubavi na ljude koji traže božiju pomoć i zaštitu.
– Pokrenule smo akciju da obezbedimo betonsku cisternu u zemlji, kako ne bi dolazili u situaciju da konak ostane bez vode i zahvalne smo ljudima koji su nam pomogli u tome. Uspele smo takođe, da uredimo naše sobe-ćelije i postavimo toplotnu izolaciju. Riješili smo i problem zagrijavanja više prostorija, tako da nam za proleće ostaje da učinimo napredak i kod snabdevanja vodom, priča monahinja Justina.

Život u ovom manastiru počinje molitvom sa prvom dnevnom svjetošću i tako se završava, uz poziv vjernicima na večernje bogosluženje..
-Tako je ceo naš krug i život u sklopu te molitve i bogosluženja. Nedeljom i praznikom imamo liturgiju u 9 časova, tako da vernici mogu doći u ovaj hram u svako doba dana, da se pomole i pročitaju nešto i tu smo, što god možemo da pomognemo svom narodu. Za predstojeće božićne praznike u manastiru u Ozerkovićima, prema rasporedu bogosluženja, za Badnji dan će biti služena liturgija u 9 časova, u 17 časova će biti paljenje badnjaka, a u ponoć počinje Božićna liturgija, potsjeća monahinja Justina iz manastira Svete Trojice u Ozerkovićima.

Ona je u susret predstojećim Božićnim praznicima pozvala vjernike, građane opštine Sokolac i slušaoce Info radija da svi skupa budu bolji ljudi, da bude manje svađa i nesuglasica, da više posjećuju manastire i crkve i da se svaki čovjek okrene Bogu i svom bližnjem.

Ovaj manastir se nalazi na tromeđi opština Pale, Rogatica i Sokolac. Temelji su osvećeni 2002.godine, a crkva 2005. godine kada je gradnja i završena. Od tada se svake poslednje nedjelje u oktobru praznuje ikona presvete Bogorodice Jerusalimske. U ovom hramu svake godine održava se sabor hadžija i obilježava krsna slava poklonika svete zemlje iz Republike Srpske i Srbije. U porti manastira, koji je metoh manastira Dobrun izgrađen je konak za monaštvo na površini od 1.000 metara kvadratnih. Izgradnju ove crkve finansira narod i privreda ovoga kraja.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare