Могућност плаћања новчане казне на лицу мјеста

0

БАЊАЛУКА – Законом о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске предвиђена је могућност да окривљена лица новчану казну и трошкове платног промета могу платити електронски, на мјесту извршења прекршаја, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

Из Министарства су истакли да је то једна од новина овог закона, који је ступио на снагу у уторак, 17. октобра.

„Окривљена лица новчану казну и трошкове платног промета могу платити електронски, уз коришћење ПОС терминала /стандардно или бесконтактно плаћање/ на мјесту извршења прекршаја код овлашћеног службеника, у полицијској станици или канцеларији надлежног овлаштеног органа, уз издавање доказа о уплати“, додаје се у саопштењу.

Законом о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске прописано је и да се прекршајним налогом сада може изрећи заштитна мјера забрана присуствовања одређеним спортским приредбама.

Овим законом прописано је да застарјелост извршења заштитних мјера наступа када протекну двије године.

„Претходним законским рјешењем застарјелост наступала протеком једне године од дана правоснажности рјешења о прекршају, односно извршног прекршајног налога којим су изречене заштитне мјере“, наводи се у саопштењу.

Једна од новина које су прописане Законом јесте и да лице затечено у извршењу прекршаја које одбије да се подвргне тестирању на опојне дроге и средства може да се задржи до опоравка, а најдуже до 12 часова, док ова мјера раније није била предвиђена.

Тренутно се у МУП-у Републике Српске спроводе потребне процедуре, којима ће се омогућити услови за реализацију наведене одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

(www.palelive.com / Срна)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare