Mladi iz Sokoca i Sarajeva o izgradnji trajnog mira

0

SOKOLAC – Članovi planinarskog društva „Glasinac“ Sokolac i mladi okupljeni u neformalnu grupu iz Sarajeva, družili su se u prirodnom ambijentu na Romaniji, u okviru projekta „Mirovni odmor u prirodi“ koji sprovodi Odjeljenje za lokalni razvoj opštine Sokolac.
Koorinator na ovom projektu Tijana Đokić rekla je Srni da je raduje što je više od 30 mladih učestvovalo juče u radionici na otvorenom, na kojoj su razgovarali o različitosti, poimanju trajnog mira i izgradnji pomirenja među ljudima Sarajeva, Sokoca i Istočnog Sarajeva.

„Željeli smo da to druženje bude u prirodnom okruženju jer nas upravo priroda poziva na mir, tišinu i na slobodu“, istakla je Đokićeva.

Ona je dodala da je cilj tog projekta da se kroz druženje, razmjenu mišljenja i okupljanje mladih doprinese trajnoj gradnji mira, pomirenja i razvoju povjerenja koje može doprinijeti unapređenju ekonomske, socijalne i političke stabilnosti.

Odjeljenje za lokalni razvoj opštine Sokolac je za partnere u realizaciji ovog projekta izabralo Planinarsko društvo „Glasinac“ i udruženje „Eko-osmijeh Glasinca“ iz ovog grada, koji su organizovali izlet za učesnike radionice u prirodi.

„Pješice smo otišli na Crvene stijene na Romaniji, na vrh Vidikovac 1.423 metara nadmorske visine sa koga se vide okolne planin Jahorina, Treskavica, Bjelašnica i Prenj“, rekla je Đokićeva.

Učesnici u realizaciji projekta „Mirovni odmor u prirodi“ posjetili su džamiju Selimija u Knežini kod Sokoca, jedan od najstarijih islamskih vjerskih objekata u BiH.

Mladi okupljeni oko projekta posvećenog izgradnji povjerenja i mira u BiH posjetili su i manastir Presvete Bogorodice u Knežini, jedan od najstarijih pravoslavnih vjerskih objekata u BiH.

Prema pripovjedanju jeromonaha Vladimira manastir je zadužbina Andrijaša, brata Kraljević Marka, koji je nakon Maričke bitke 1371. godine izbjegao u ove krajeve.

„Prilikom obilježavanja 600 godina od Kosovske bitke, umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije ovaj hram je proglasio manastirom Presvete Bogorodice 13. avgusta 1989. godine“, pojasnio je namjesnik Vladimir.

Obilaskom izvora Knežak, po kome je naselje dobilo ime i pećine Podlipe na Kadića brdu, za koju su arheolozi utvrdili da je jedno od najbogatijih arheoloških nalazišta iz vremena prije 40.000 godina, učesnici projekta „Mirovni odmor u prirodi“ poslali su poruku javnosti da se dugotrajan mir gradi druženjem, sticanjem povjerenja i prihvatanjem različitosti.

Za Indiru Grahić iz Centra za edukaciju i osnaživanje mladih „Spektrum“ Sarajevo, ova jedinstvena radionica u prirodi je od velike važnosti za mlade koji učenjem mogu doprinijeti miru.

Učesnica Ružica Marković je istakla da je motivisana načinom rada u prirodi i posjetom mjestima za koje do sada nije čula, a na ovaj način mnogo je naučila.

„Mirovni odmor u prirodi“ se realizuje u okviru PRO-Budućnosti, projekta povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost. Podržava ga USAID, a implementira Katoliči srevis za pomoć /CRS/ u saradnji sa Karitasom biskupske konferencije, fondacijom „Mozaik“, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka, Forumom građana Tuzla i Međureligijskim vijećem u BiH.

Opština Sokolac je od 2014. godine u mreži lokalnih zajednica u BiH koje sprovode ovaj projekat.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare