Mladi geografi na Svjetskoj olimpijadi

0

VLASENICA – Učenici Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, članovi geografskog tima ove škole, biće učesnici Svjetske geografske olimpijade koja će od 2. do 8. avgusta biti održana u Beogradu.
Vlasenički srednjoškolci dobili su poziv za Olimpijadu nakon odličnih rezultata koje su bilježili prošle i ove godine na regionalnim i balkanskim smotrama znanja na kojima su članovi tima geografa osvajali mjesta u vrhu takmičarske tabele.

Posljednji takav uspjeh učenici iz Vlasenice postigli su nedavno na regionalnom takmičenju iz geografije održanom u Novom Sadu.

Učenik trećeg razreda Gimnazije vlaseničkog SŠC-a Miloš Mijić osvojio je drugo mjesto, a LJeposava Plakalović i Filip Stjepanović, učenici drugog razreda gimnazije, treće.

Takmičenje je održano u okviru Nacionalne geografske olimpijade, a tročlana ekipa iz Vlasenice, koja je na takmičenju bila jedina škola iz Republike Srpske, ovim uspjehom plasirala se na državno finale na nivou Srbije.

Gimnazijalac Miloš Mijić rekao je Srni da je ključ uspjeha u radu i svakodnevnoj posvećenosti znanju, u ovom slučaju iz oblasti geografije.

On je dodao da se ekipa sedam dana intenzivno pripremala za takmičenje, ali i da je takmičarskoj pripremi prethodio višemjesečni individualni rad.

„U Novom Sadu smo imali zadatke iz cjelokupnog geografskog područja, ali ponajviše iz geografije Srbije, jer je takmičenje organizovalo Ministarstvo prosvjete Srbije. U okviri tih tekstova imali smo i praktične zadatke u kojima se zahtijeva i primjena geografskog znanja, grafički prikazi i slično“, rekao je Mijić.

Mladi vlasenički geografi ovim rezultatom nastavili su niz uspjeha koje su postigli prošle godine na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, a potom i na Internacionalnoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Radalj Banji u Srbiji, na kojoj je gimnazijalka LJeposava Plakalović osvojila bronzanu medalju.

LJeposava, koja je i član dramske sekcije SŠC Vlasenica, te predsjednik Savjeta učenika, kaže da posvećenost geografiji za nju predstavlja vid odmora i rekreacije.

„To je moj omiljeni predmet i naprosto se odmaram uz geografske karte i znanje koje tu stičem. Naravno, za uspjeh su potrebni trud i odricanje“, rekla je LJeposava.

I gimnazijalac Filip Stjepanović ističe ljubav prema geografiji kao glavni razlog uspjeha na takmičenjima.

„Jednostavno, ne osjećamo se kao da radimo neki težak posao, nego geografiju doživljavamo kao neku igru. Jasno je da, ako nas tjeraju da radimo nešto, a mi to nećemo, koliko god da radimo nećemo postići nikakav uspjeh. Presudna je volja i rad“, rekao je Stjepanović.

Velike zasluge za uspjeh mladih vlaseničkih geografa ima njihov profesor Dragan Ilić koji je rekao Srni da je ponosan na svoje učenike i da su uspjesi rezultat napornog rada.

„Pozvani smo da predstavljamo BiH na Geografskoj olimpijadi jugoistočne Evrope koja će u junu biti održana u Sloveniji. O našoj školi bilo je riječi i na Izvršnom odboru Svjetske geografske unije. Tu je zaključeno da, na osnovu rezultata u posljednje dvije godine, naša škola bude pozvana na Svjetsku geografsku olimpijadu koja će biti održana od 2. do 8. avgusta u Beogradu“, dodao je Ilić.

Ilić je naveo da je učešće mladih geografa iz Vlasenice na takmičenjima realizovano i zahvaljujući podršci opštinskih vlasti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare