Mladen Janković izabran za direktora Kulturnog centra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo danas je, u nastavku sjednice, imenovala Mladena Jankovića za novog direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.U današnjem nastavku sjednice Skupštine, koja je prije mjesec dana prekinuta zbog toga što su je napustili odbornici SNSD-a kada je na dnevni red došlo imenovanje direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, za imenovanje Jankovića glasalo je 10 odbornika – sedam SNSD-a, po jedan PDP-a i NDP-a i samostalni odbornik Mladen Koprivica.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić /SRS „Dr Vojislav Šešelj“/ rekao je da je Janković izabran većinom glasova, iako je prekršen Zakon o vladinim i ministarskim imenovanjima.

„Danas ću se obratititi Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske sa objašnjenjem da je prekršen Zakon o vladinim i ministarskim imenovanjima, član 9, dostaviti audio-snimak sjednice Skupštine i imena odbornika koji su glasali za ovo imenovanje“, rekao je Šantić novinarima.

On očekuje da će brzo dobiti uputstvo od ministra Lejle Rešić, jer je ubijeđen da je ovo danas bilo drastično kršenje zakona.

Prema njegovim riječima, Janković je prvo nezakonito bio na poziciji vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo sedam mjeseci, a nakon obavljenog konkursa Komisija za izbor i imenovanja, koja vrši provjeru kandidata mora da bude nepristarasna i sastavljena od stručnih ljudi, dok su ovu činili odbornici koji su danas ponovo glasali za njegovo imenovanje.

„Skupština opštine je upozorena da treba da imenuje novu komisiju, ali to nije učinjeno. Upozorio sam na kršenje Zakona, ali ne mogu spriječiti politiku koja se zove deset ruku, koju provode PDP i SNSD i rade protivzakonite stvari“, istakao je Šantić.

On je naveo da je današnje glasanje pokazalo da u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo postoji nova skupštinska većina koju čine SNSD, dio odbornika PDP-a, NDP i nezavisni odbornik Nenad Koprivica.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić rekao je da će ostaviti predsjedniku Skupštine pravo da se obrati Ministarstvu uprave i lokalne samouprave za tumačenje.

„Tvrdim da je ova skupštinska većina izabrala direktora političkim glasovima, kao što se dešava u svakom normalnom parlamentu, i svugdje odbornici dižu ruke, i to je stvar političkih dogovora“, pojasnio je on.

Ćosić smatra da je novoizabrani direktor Janković svojim kvalifikacijama zaslužio da bude direktor, da je Komisija provela svoj posao, a resorno ministarstvo će reći svoje.

„Direktori se biraju i biraće se na isti način kako je i ovaj danas izabran. Političke različitosti u partijama koje čine koaliciju u opštini nisu razlog da kažemo da izabrani direktor nije kavlitetan kandidat“, rekao je Ćosić.

On je naglasio da nije došlo do stvaranja nove skupštinske većine ako su za imenovanje direktora glasali nezavisni i odbornik NDP-a, a nisu dva odbornika PDP-a.

Odbornici SDS-a bili su uzdržani prilikom glasanja, iako smatraju da je ovim imenovanjem prekršen Zakon.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare