Мјештани против градње депоније у Козјој Луци

0

ФОЧА – Мјештани који се противе најављеној могућности градње привремене санитарне депоније на локалитету Грабе у Мјесној заједници Козја Лука у Фочи данас су одржали протестни скуп код Пјешчаних пирамида са којег су још једном позвали локалну управу да одустане од те намјере или ће, како су поручили, наредно протестно окупљање организовати испред Општинске управе.

Мјештани су претходно тражили одржавање посебне сједнице локалног парламента и повлачење условне одлуке о избору локалитета за градњу привремене депоније.

Члан Савјета Мјесне заједнице Козја Лука Митар Ћускић рекао је да су протест испред општине заказали за 7. април.

„Пошто општина није испоштовала рок од 10 дана, који смо им дали, да сазове ванредну сједницу и повуче одлуку о депонији, закључак је да ћемо се идуће нед‌јеље у 12.00 часова окупити пред општином да изнесемо ставове за даље“, рекао је Ћускић и подсјетио да је он једини од пет чланова Савјета Мјесне заједнице који је повукао потпис са раније дате сагласности за привремену депонију на локалитету Грабе.

Ћускић тврди да је удаљеност локације која је изабрана за привремену депонију од Пјешчаних пирамида мања него што то кажу надлежни у општини.

„Они кажу да је удаљеност 800 метара ваздушне линије, а то је одмах преко брда, сигуран сам да нема више од 600 метара“, тврди Ћускић.

Учесници протеста сматрају да би градњом депоније на том локалитету могло доћи до загађења изворских вода, а Драгомир Кебара из села Шљивовице у Мјесној zajednnici Миљевина рекао је да доле постоји велики извор – студенац, те да је то све вода за пиће.

Мјештанин Даничића Нермин Хањалић рекао је да се у окружењу локалитета изабраног за депонију налази више села, те природни драгуљи Пјешчане пирамиде, пећине Ледењача и Топлица, као и културно-историјско добро кула херцега Стефана.

„Ова села би се нашла у сендвичу између рудника, који је девастирао тај простор, и депоније с друге стране, којој заиста ту нема мјеста“, рекао је Хањалић.

Организатори протеста позвали су мјештане да своје примједбе на градњу депоније упишу у књигу примједаба у шалтер сали општине до 11. априла, до када траје јавни увид у опшитнски захтјев за издавање еколошке дозволе.

Из општине су раније позвали грађане да сачекају надлежне институције и стручњаке из области екологије да дају свој суд, па да се тек тада дискутује о овом питању.

Подсјетили су да су прије усвајања скупштинске одлуке са представницима Мјесне заједнице Козја Лука, Туристичке организације и представницима свих парламентарних странака обишли изабрану локацију за санитарну депонију, те да нико тада није имао приговоре о избору.

Из општине су истакли да је постојећа депонија у Рјечици готово попуњена, те да мјештани овог подручја свакодневно због тога живе у бојазни.

Удаљеност депоније у Рјечици од првих кућа је свега 200 метара, а од зграде општине 1.000 метара ваздушне линије, док је нова локација за привремену санитарну депонију на подручју Козје Луке од првих кућа удаљена 1.000 метара ваздушном линијом и у природној је ували, навели су тада из општине.

У предузећу „Комуналац“ раније су рекли да одабрана локација испуњава све услове прописане уредбом о начину одлагања отпада на територији Републике Српске у погледу положаја терена јер је ријеч о ували са глиненом и водонепропусном подлогом, омеђеној природним рељефима.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare