Mjesečni gubici dva miliona KM

0

ZVORNIK – Fabrika glinice “Birač” iz Zvornika zbog najnovijeg pada cijena aluminijuma i glinice na svjetskom tržištu mjesečno gubi više od dva miliona maraka, kažu u ovom kolektivu.

Cijena aluminijuma na londonskoj berzi metala /LME/ prije dva dana dostigla je novi rekord od 1.847 dolara za tonu, što je najniža vrijednost ovog metala u posljednje dvije godine.

Direktor “Birča” Virginujus Vajega ističe da je cijena aluminijuma za samo pet mjeseci opala za više od 16 odsto u odnosu na februarski prosjek od 2.204 dolara po toni.

On je dodao da je prosječna cijena u ovom mjesecu za čak 18 odsto niža u odnosu na isti period lani.

Vajega ističe da je cijena glinice pala na prosjek od 305 dolara po toni, što je najniža cijena od početka 2009. godine.

Podsjećajući da je cijena zemnog gasa od tog perioda porasla za više od 50 odsto, što je u ogromnoj mjeri povećalo troškove poslovanja, Vajega kaže da “Birač” očekuje završetak projekta prelaska sa tečnog na čvrsto gorivo, čime će biti stabilizovano poslovanje.

Pri tome je napomenuo da će ta stabilizacija uslijediti ukoliko nepovoljne prilike na svjetskom tržištu ovo preduzeće ponovo ne dovedu u neizvjesnu situaciju.

Pad cijena aluminijuma i glinice, te poskupljenja svih energenata, posebno mazuta i zemnog gasa, dovelo je u pitanje opstanak Grupacije “Birač”, pa je stoga Fabrika glinice primorana da štedi na svakom koraku.

Zbog toga menadžment Fabrike glinice “Birač” bio je primoran da predloži smanjenje plata zaposlenim za deset odsto u naredna tri mjeseca.

Radnici su prepoznali da je riječ o jednoj od najtežih situacija od početka 2009. godine i presudnom trenutku za opstanak Fabrike, te su odlučili da podrže nastojanje menadžmenta da raznim mjerama štednje, uključujući i smanjenje plate i drugih troškova, prevaziđu novonastalu krizu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments