Mjere Vlade usmjerene ka podršci zapošljavanju

0

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da nijedan podsticaj Vlade Srpske u posljednje dvije godine nije išao za javni sektor, odnosno administraciju, već isključivo u realni sektor, kao podrška privredi i zapošljavanju.


“Sve mjere Vlade Srpske u navedenom periodu, koje se tiču zapošljavanja, osim pravosudnog sektora, išle su isključivo prema sektoru privrede”, rekla je Rešićeva na Jahorini, obraćajući se na Konferenciji pod nazivom “Moj prvi posao”, koju organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci.

Ocijenivši da fokus Vlade Srpske treba da bude maksimalno ulaganje u privredu, posebno poljoprivredu, kao rješenje za veću zaposlenost mladih u Srpskoj, Rešićeva je istakla da lokalne zajednice drže “širom otvorena vrata” za sve investitore, koji imaju ista prava, bilo da su domaći ili strani.

“Ideja Vlade je maksimalno izaći u susret poljoprivrednicima koji proizvode, što se i čini u posljednih šest do 10 mjeseci”, naglasila je Rešićeva.

Prema njenim riječima, zapošljavanje mladih najveće je u razvijenim opštinama i u gradovima Srpske koji imaju veće budžete i prihode i razvijene privredne subjekte, te realizuju različite programe zapošljavanja, ali i učestvuju u programima zapošljavanja pripravnika koje sufinansira Vlada Srpske svake godine.

Ona je istakla da su mnoge manje lokalne zajednice u Srpskoj zainteresovane za deficitarna zanimanja, kao što su nastavnici matematike, inženjeri i medicinski radnici, a da se u nekim od opština čak traže i pravnici.

“Mnogo toga zavisi i od lične vizije i ličnog zalaganja mladog čovjeka koji traži posao. Dosta je tromosti kod mladih koji nekada zbog razdaljine ne žele da prihvate posao u susjednim mjestima i gradovima. Takođe, vrijeme je da vlasti sa mladima otvore dijalog i da razgovaraju o tome šta mijenjati u sistemu, jer dok se sistem gradio u proteklim godinama nakon rata takva komunikacija sa mladima nije bila prioritet”, rekla je Rešićeva.

Konferencija pod nazivom “Moj prvi posao” počela je 6. februara i trajaće do 11. februara.

Konferencija ima međunarodni karakter i posvećena je problemu zapošljavanja mladih, a okupila je predstavnike kabineta predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, resornih ministarstava, univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Saveza sindikata, Saveza opština i gradova Republike Srpske i drugih institucija čija je djelatnost povezana sa ovom temom.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments