Mjere Ministarstva zdravlja daju rezultate

0
Mjere Ministarstva zdravlja daju rezultate

FOČA – Republika Srpska i Federacija BiH se, prema broju oboljelih od karcinoma grlića materice, nalaze na 13. mjestu u Evropi, a po umiranju daleko niže, što ih u odnosu na susjedne zemlje svrstava u bolji položaj, istaknuto je u Foči na stručnom predavanju kojim se obilježava Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice.

Na ovakve pokazatelje najviše su uticale mjere Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje sve više daju rezultate kada je riječ o prevenciji ove vrste karcinoma i podizanju svijesti o reproduktivnom zdravlju žena.

„Ovo su prvi koraci koje preduzimamo da bismo podigli svijest široj društvenoj zajednici o prevenciji i liječenju raka grlića materice, ali i svim nadležnim institucijama da se u narednom periodu uvede na ovim prostorima preporučeni tip vakcine protiv HPV virusa, odnosno da roditelji koji žele mogu dobrovoljno vakcinisati svoju djecu, dok je u nekim razvijenim zemljama to obavezan tip vakcine“, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Miodrag Marjanović.

Profesor Medicinskog fakulteta u Foči Biljana Mijović istakla je da je vakcinacija, kao preventivna mjera, u Srpskoj još u povoju.

„Nalazimo se u grupi zemalja koje su u pripremi i koje žele sagledati sve mogućnosti vakcinacije, rezultate, zatim ko bi je sprovodio i ostalo što je neophodno“, rekla je Mijovićeva.

Predavači su apelovali da žene povedu računa o svom reproduktivnom zdravlju, jer se rak grlića materice ubraja u najpreventabilniju malignu lokalizaciju i skoro svaki slučaj se može spriječiti.

„Najbolji način da se, za sada, spriječi rak grlića materice jesu redovni ginekološki pregledi, a kada je riječ o opštini Foča, od ukupnog broja uzetih papa-briseva tri odsto je patološki, što nije zabrinjavajuće u odnosu na region, ali je poražavajuće da od 6.500 žena u Foči, 1.000 dolazi ne redovne preglede, 5.000 ne“, rekao je direktor Doma zdravlja u Foči Miroslav Ristanović.

Sinoćnje predavanje u Foči „Stop raku grlića materice“ organizovali su Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Medicinski fakultet Foča i ovdašnji Dom zdravlja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments