Mitropolit Hrizostom: Vrijeme iskušenja vjere, treba pomagati bližnje

0

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hristostom rekao je da je danas vrijeme kada se iskušava pravoslavna vjera, te poručio vjernicima da trebaju činiti dobro i pomagati bližnjima koliko su u mogućnosti.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi nakon liturgije u Hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama poželio vjernicima srećnu i blagoslovenu 2023. godinu.

Vladika Hrizostom je rekao da je danas veliki praznik jer se slavi i praznik Hristovog obrezanja i Svetog Vasilija Velikoga koji je bio teolog, naučnik i živio u četvrtom vijeku.

„Sveti Vasilije Veliki jedan je od najvećih svetaca koji je ustao u borbu protiv lažnih jeretika, koji su pokašavali da omalovaže Hrista, Crkvu i Gospoda. On je ustao i stao u odbranu i doprinio da pobijedi pravoslavna Crkva i pravoslavno učenje“, rekao je mitropolit tokom besjede.

Vladika je dodao da se danas slavi Nova godina, koja označava početak novog godišnjeg kruga, kada se vrijeme, prostor i vazduh osveštavaju, kako bi čovjek u svemu tome svetom živio.

„Početak godine je prilika da zahvalimo Bogu za prošlu godinu koju možda neki ostavljaju u dobrom ili lošem sjećanju ali je sve od Boga i tako treba i da prihvatamo. Od nas zavisi kako ćemo početi Novu godinu, da li sa vjerom ili ćemo to sa nekim drugim običajima“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Srpska, Ruska i Gruzijska crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć između 13. i 14. januara dočekali su pravoslavnu Novu godinu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Fb, Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare