Mitropolit Hrizostom služio parastos

2

NJegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije, povodom obilježavanja 22 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Srpski borci u Sarajevu zaustavili su 36 ofanziva i odbranili svoje domove, a u toj odbrani poginulo je više od 7.000 vojnika i civila.

Služenju parastosa prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Gradske uprave Istočnog Sarajeva, rukovodstvo opštine Pale, te predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina.

Egzodus Srba iz Sarajeva uslijedio je nakon Dejtonskog sporazuma kojim je pet opština Srpskog Sarajeva pripalo Federaciji BiH, a pet ih je podijeljeno između Republike Srpske i Federacije.

Egzodus je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine.

Tada je oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustilo vjekovna ognjišta i krenulo na prostor Republike Srpske, ne želeći da žive pod hrvatsko-muslimanskom vlašću.

Mnogi Srbi su odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova svojih porodica. Na Sokocu je formirano Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na koje su preneseni posmrtni ostaci blizu 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Borci su ,vjerovatno, fotografisali???

Crkva bi sigurno bila puna, da se znalo da će se služiti parastos za naše SRPSKE SINOVE, koji položiše svoje živote u temelje SRPSKE REPUBLIKE.Trebalo je obavjestiti stanovništvo o održavanju ovog parastosa, žalosno je vidjeti ovaKo praznu crkvu.Vječnaja pamjat dragoj braći.