Mitropolit Hrizostom služio Liturgiju povodom slave hrama na Jasiku

0

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u selu Jasik kod Sokoca, povodom krsne slave ovog hrama.

Mitropolit Hrizostom je okupljenim vjernicima rekao da je stradanje Svetog Jovana Krstitelja događaj koji je ostavio veliki trag i pečat u istoriji Crkve, te da iz života svetitelja treba izvlačiti poruke i pouke.

“Moramo biti bolji narod, narod ljubavi Božije, prije svega, da ljubimo Boga, a isto tako i bližnjega svoga”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, ovo je, poslije Velikog petka, jedan od najtragičnijih dana u istoriji ljudskog roda, kada je učinjena nepravda velikom proroku koji je bio glas Božiji u pustinji za vrijeme cara Iroda, jednog od vladara tadašnjeg Bliskog istoka tokom čije vladavine se rodio Isus Hristos.

“Sveti Jovan Krstitelj je išao i pozivao na pokajanje, pa nije mimoišao ni Iroda, tražeći od cara da se pokaje za njegov veliki grijeh, koji je bio u tome što je uzeo ženu od brata svoga”, podsjetio je mitropolit Hrizostom.

Zbog javnog propovijedanja protiv nemorala, bezakonja, grijeha i osvete grešnice, Irodovi dželati su odsjekli glavu Svetom Jovanu Krstitelju.

“To je događaj koji danas obilježavamo i koji nas podsjeća na sve starozavjetne proroke posječene mačem ili na druge načine ubijene”, istakao je mitropolit dabrobosanski.

Prema njegovim riječima, Sveti Jovan Krstitelj je, ne samo preteča propovijedi o rođenju Gospoda Isusa Hrista, nego i u stradanju Gospoda, koji će vrlo brzo poslije njega stradati još strašnije i biti razapet na Golgoti.

Mitropolit Hrizostom je nakon služenja liturgije obavio čin lomljenja slavskog kolača u prisustvu porodice Mirka Pandurevića, ktitora ove crkve, kuma današnje slave hrama na Jasiku načelinika opštine Sokolac Milovana Bjelice i velikog broja vjernika, predstavnika političkog, društvenog i privrednog života opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments