Mitropolit Hrizostom osveštao hram u Ćavarinama

0
Mitropolit Hrizostom osveštao hram u Ćavarinama
Arhiva

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas Crkvu Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Ćavarinama, kod Sokoca, i služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Za ktitora i kuma crkve izabrani su Milan Jolović Legenda i njegova supruga Snježana.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je Jolović primjer drugima kako treba činiti.

„Gospodin Jolović je svojim primjerom pokazao da slijedi onu ktitorsku tradiciju naših svetih predaka Nemanjića i drugih koji su gradili crkve i osvećivali zemlju Srbiju i sav srpski prostor gdje su živjeli“, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da treba da se nastavi ovakva praksa i da je svuda potrebno graditi crkve.

Mitropolit Hrizostom je podsjetio da su se među Svetim ocima Prvog vaseljenoskog sabora bio najpoznatiji Sveti otac Nikolaj, arhiepiskop Mirlikijski, Sveti otac Atanasije Aleksandrijski i mnogi drugi koji su svojim učenjem utvrdili pravoslavnu hrišćansku vjeru, na kojoj Srpska pravoslvna crkva i danas živi i počiva.

Protojerej stavrofor Ilija Čupić rekao je Srni da je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom učinio čast mjestu Ćavarine, ovom gradu i vjernom narodu činom osveštanja hrama i služenjem Svete arhijerejske liturgije.

„Hram mnogo znači, prije svega, da se čuva naša sveta vjera i tradicija, da u ovom prelijepom mjestu Ćavarine postoji ovako lijep hram u kojem će narod da slavi Gospoda“, rekao je Čupić.

Crkva u Ćavarinama sagrađena je 2014. godine na inicijativu Milana Jolovića Legende koji je ktitor, kum crkve i slave ovog hrama.

U okviru obilježavanja slave hrama u Ćavarinama položeni su vijenci na spomen-česmu posvećenu poginulim borcima mjesnog područja Ćavarine u Drugom svjetskom i proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare