Mitropolija svjedoči vjeru, ničije ne otima

0

DANILOVGRAD – Mitropolija cnogorsko-primorska, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, svjedoči vjeru i čuva identitet naroda, ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo, izjavio je danas NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Vladika Joanikije je nakon susreta sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Manastiru Ždrebaonik kod Danilovgarada, rekao da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save u manastiru Ždrebaonik mogao da ugosti Dodika.

„Upravo ovo je mjesto gdje imamo priliku da se sjetimo naših korijena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je mitropolit Joanikije novinarima.

On je istakao da se u vremenima kada je Crna Gora bila na vrhuncu svoje slave govorilo da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve.

„To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i NJegoš?“, dodao je vladika Joanikije.

On je istakao da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta NJegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske, koja je neodvojivi dio Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

„Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svjedočimo vjeru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe. To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gdje su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo“, rekao je mitropolit Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Milorada Dodika „koji je uvijek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments