Mitrić Štifanić: „Prvi kadar“ se predstavlja regiji

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva tokom ovog mjeseca biće predstavljen u Srbiji i Hrvatskoj, sa ciljem promocije domaćeg stvaralaštva i edukacija mladih umjetnika.

„Naš cilj je i da stvorimo platforme za razvoj kinematografije Republike Srpske i BiH, putem školovanja publike i organizovanjem filmske škole `Prvog kadra`“, najavljuje u intervjuu Srni direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona precizira da će od 4. do 9. avgusta polaznici Filmske škole „Prvog kadra“ učestvovati na 10. Međunarodnoj koloniji animiranog filma za djecu i mlade, koja se održava u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma „Konstantinov zlatnik“ u Nišu.

Na koloniji će učestvovati i polaznici iz Poljske, Bugarske i Srbije, a predavači će biti Joana Polak iz Poljske i Radostina Nejkova iz Bugarske.
„Filmovi nastali u Nišu biće prikazani u okviru programa `Kids festa` na 10. `Prvom kadru`“, najavljuje Štifanićeva.

Ona ističe da će, u okviru „Dalmacija film festivala“, međunarodnog festivala dokumentarnog, igranog i promotivnog filma, u Omišu od 19. do 21. Avgusta, biti prikazan izbor najboljih filmova nagrađenih na „Prvom kadru“.

„Na ovaj način naš festival će predstaviti svoj program, promovišući filmsko stvaralaštvo Republike Srpske“, naglašava Štifanićeva.

„Prvi kadar“ će ove godine započeti saradnju sa „Festivalom glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma“ u Nišu, koji će biti održan od 20. do 26. avgusta.

Ovaj festival ima saradnju i sa festivalima u BiH, stvarajući na taj način dobru platformu za razvoj kulture i domaće kinematografije.

U okviru „Sarajevo film Festivala 2016“, od 12. do 14. avgusta u Sarajevu, Štifanićeva će učestvovati na radnom sastanku Udruženja filmskih radnika BiH, na kome će biti razmatrane mogućnosti za bolju podršku i razvoj festivala u BiH.

Ona podsjeća da je na nedavno održanom „Viva film festivalu“ u Sarajevu „Prvi kadar“ dodijelio nagradu filmu „Ja vidim nebo“ Ala abi Haidara u kategoriji religijskog filma i na taj način nastavio saradnju koja je započeta na prošlogodišnjem „Prvom kadru“.

Štifanićeva navodi da je u toku selekcija filmova za takmičarski program 10. „Prvog kadra“, koji se održava od 6. do 12. novembra u Istočnom Sarajevu.

„Ove godine na konkurs je prijavljeno 2.500 filmova, od kojih ćemo izabrati 35 koji će se takmičiti u pet festivalskih selekcija.

S obzirom na to da pripremamo jubilarni festival, moj zadatak kao selektora Festivala je zahtjevniji, jer se očekuje da ovogodišnji izbor filmova i program nadmaši sve prethodne festivale“, navodi ona za Srnu.

Štifanićeva napominje da je ove godine Festival dobio skromnu podršku od Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i da očekuje rezultate konkursa Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, sa nadom da će ove godine „Prvi kadar“ biti podržan značajnim sredstvima i da održavanje neće biti dovedeno u pitanje.

To je važno jer još uvijek nisu dobijena sredstva odobrena na konkursu za prošlogodišnji festival, a, osim toga, očekuju i podršku Opštine Istočna Ilidža, koja od samog početka finansira Festival.

„Iako je pred nama deseto izdanje ‘Prvog kadra’, još uvijek nije došlo do sistemskog rješenja finansiranja ove značajne i specifične filmske manifestacije.

Budući da Grad Istočno Sarajevo nije svojim sredstvima podržao održavanje Festivala, razmatramo mogućnost da se dio Festivala održi u nekom od drugih gradova Republike Srpske“, ističe Štifanićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare