Miroslav Klačar iz Kragujevca autor knjige Pamti Romanijo

0

Miroslav Klačar iz Kragujevca napisao je knjigu „Pamti Romanijo“, da bi se znalo da u Kragujevcu postoje potomci porodica sa romanijskih prostora, odnosno sa Pala i Sokoca, koji se nikad nisu odrekli svojih korijena.

Autorova želja je da ova knjiga posluži kao svjedočanstvo onima koji se bave istraživanjem porijekla srpskih porodica sa Glasinca i Romanije.

– Pisanje ovog porodičnog zapisa je mali doprinos trajnom očuvanju uspomena na porodice Klačar iz paljanskog sela Rakovac i Marić iz sela Ćavarine kod Sokoca. Nadam se da će ostati u večnom pamćenju svih koji su porodično vezani i odgovorni za potomstvo i čast porodica Klačar i Marić sa Romanije – rekao je autor Klačar.

On je istakao da je zapis važan za sve one kojima je stalo da se nikad ne zaboravi najbliži rod.

Klačar je istakao da su mu u pripremi ove knjige mnogo pomogla saznanja do kojih je došao koristeći se naučnim radovima, publikacijama, dokumentima i različitim tekstovima više autora.

– Radove koje sam analizirao, upotrebio sam kao osnovu i polazište, razume se i da sam zbog toga neizmerno zahvalan tim autorima. Bilo je veoma zanimljivo čitati tekstove i zapise o jednom broju događaja, o vremenu i prostoru u kojem su živele obe porodice – istakao je Klačar.

Klačar je napomenuo da bez akademika i rektora Univerziteta u Beogradu Vladimira Ćorovića, profesora Aleksandra Ace Marića, dr Milenka S. Filipovića, generala Save Trikića, Vuka Šibalića, Stojana Karayića, Danila Marića i posebno Novice Klačara, svedočanstva koja su ostavili iza sebe porodice Klačar i Marić, na prostorima Romanije, ne bi bila na ovakav način prikupljena i sistematizovana u jednu celinu.

U njegovoj knjizi piše da su se Marići na Glasinac doselili 1836. godine, kao i da su u svojoj postojbini, Staroj Hercegovini, nosili prezime Vojinović.

Dinarski tip čovjeka

U Klačarevoj knjizi piše da se za dinarski tip čovjeka uvijek govorilo da su snažni, moćni, uglavnom visoki i nikada gojazni.

– Preteški uslovi života i veoma složeno stanje prema srpskom narodu, primoravali su većinu porodica, koje su tu i nekada živele, da se večito bore. Ta borba dovela je do toga da su samo najjači opstajali – navodi se u knjizi „Pamti Romanijo“.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare