Miro Kalem: Opština Pale sputava rad Gorske službe spasavanja „Jahorina“

0

Danas je mnogo prašine u Palama digao apel Gorske službe spasavanja „Jahorina“. Šef gorske GSS „Jahorina“, Miro Kalem je izjavio da će zbog nerazumjevanja opštinskih vlasti ovo udruženje građana najvjerovatnije „zamrznuti“ svoj rad predstojeće zimske sezone, zbog nemogućnosti gradnje privremenog objekta u kojem bi bio smješten punkt spasioca.

Opština Pale nije odobrila urbanističku dozvolu za gradnju ovog privremenog objekta.

Glavni argument spasilaca je Pravilnik o bližim uslovima u pogledu uređenja prostora spasilačke službe na skijalištu, tehničke karakteristike spasilačke opreme i obilježavanja spasilačke službe koji je donio je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković. U članu 6 ovog dokumenta stoji: “U neposrednoj blizini sistema kosog transporta na skijalištu, Centar je obavezan da obezbijedi poseban prostor za smještaj spasilačke službe za prihvatanje povrijeđenih sa opremom za pružanje medicinske pomoći“. U članu 7  istog Pravilnika navedeni su tehnički standardi i uslovi koje mora ispunjavati sjedište spasilačke službe.

Problem su pokušali riješiti u razgovoru sa načelnikom opštine Pale Slobodanom Savićem koji nije naišao na razumjevanje i nakon toga je urbanističko-građevinski inspektor blokirao radove na izgradnji brvnare. U opštini Pale nisu smekšali ni nakon dopisa Republičke uprave Civilne zaštite RS – Milimira Dodera.

U GSS „Jahorina“ se pitaju kako policija može da zida objekat na ulazu na Jahorinu, a da ni oni nemaju potrebne urbanističke i građevinske dozvole za gradnju?

Čeremidžić: Objekat podstiče nelegalnu gradnju

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Pale Mlađo Čeremidžić je danas za Srnu izjavio da u Regulacionom planu na tom mjestu nije predviđen nikakav objekat za gradnju. „Svi su ćutali dok je u toku bila izrada Regulacionog plana Jahorine. Pričalo se o mnogim detaljima, a taj objekat niko nije pomenuo. Bio bi presedan da im damo privremenu dozvolu. Zakon o prostornom uređenju i građenju mora biti poštovan.“ – izjavio je Čeremidžić za Srnu.

(www.palelive.com / foto: arhiva)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare