Mirni protesti zbog loših uslova

0

Više od stotinu stanara doma na Koranu, jednog od smještajnih kapaciteta u sklopu Javne ustanove „Studentski centar“ Pale, okupilo se u petak na mirnom protestu, iskazavši na taj način nezadovoljstvo stanjem u ovoj ustanovi.

Predstavnik okupljenih studenata Vlado Šrempf kazao je da su se okupili da na miran, dostojanstven i akademski način izraze nezadovoljstvo stanjem u ustanovi i radom direktora Drage Ivanovića, kao i njegovim ophođenjem prema studentima.

– Suština svih problema je u nepoštovanju Zakona o studentskom standardu i Statuta ustanove, a sporni su i izbori za studentsko predstavničko tijelo, jer su sprovedeni u apsolutno nekorektnoj atmosferi, o čemu smo obavijestili nadležne inspekcijske organe, koji su naložili ispravljanje nepravilnosti. Pisali smo i resornom ministru Antonu Kasipoviću, koga ovom prilikom pozivamo da dođe, upozna se sa problemima i zajednički sa studentima pokuša da ih riješi – kazao je Šrempf, ističući i kontinuirane probleme sa vodom, neuslovnim prostorijama, dotrajalim instalacijama…

On je kazao da će studenti istrajati u svojim zahtjevima, čak i po cijenu stupanja u štrajk glađu, a nije isključio ni mogućnost podnošenja krivične prijave zbog kršenja važećeg zakonskog rješenja o studentskom standardu.

– Situacija će vam biti mnogo jasnija ako kažem da većina studenata u najvećem domu ne pozdravlja direktora zbog toga što ga ne poznaje, a ne zato što neće. S druge strane, ne priliči direktoru ustanove da se direktno miješa u izbore studentskog predstavničkog tijela – rekao je Šrempf.

Direktor Studentskog centra Pale Drago Ivanović rekao je da „o protestu i zahtjevima nije znao ništa“, te da je sve čuo od novinara, demantujući tvrdnju da se na bilo koji način miješao u izbore za studentsko predstavničko tijelo.

– U najmanju ruku je nepošteno da organizatori ovakvog protesta prvo o svemu ne obavijeste upravnika doma, ili studentski parlament koji su sami birali. Ljudski bi bilo da su rekli šta je to što hoće, pa da, ako onaj od koga nešto zahtijevaju ne učini ništa, rješenje traže na drugim adresama, pa na kraju i kroz eventualne proteste. Na ovaj način svjesno se preskače stepenica i izbjegava normalna procedura, te krši hijerarhija – kaže Ivanović.

Kasipović                    

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kazao je za „Glas Srpske“ da ne postoji ni najmanja dilema po pitanju opredjeljenja da se standardi u smještajnim kapacitetima podignu na zavidan nivo.

– Vlada Srpske je svjesna da postojeći uslovi u objektima Studentskog centra Pale nisu adekvatni, zbog čega je i odobrila pet, odnosno tri miliona maraka za izgradnju novih domova ove javne ustanove u Palama i Foči – poručio je Kasipović.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare